Bijzondere wijngaarden (3) Vergelegen Zuid-Afrika

2018vergelegen2

Herhaling

Door Jan Rook

Adriaan van der Stel, gouverneur van de Kaap in 1700, verwierf in de Lourens riviervallei een groot domein. Toen van der Stel naar Nederland werd teruggeroepen, viel het landgoed uiteen. Het meest authentieke deel is Vergelegen. Vorig jaar vierde de bekende wijnmaker André van Rensburg zijn tiende oogst. Het landgoed is monumentaal, van Rensburg en zijn wijnen verdienen ook die eer.

2018vergelegendeff1

Wijngaarden

De eerste wijnstokken in Vergelegen werden in 1700 aangeplant door Willem Adriaan van der Stel. De druivenvariëteiten die destijds geselecteerd waren: ‘blue muscadel’, ‘ steendruif’ (chenin blanc), witte muscadel en frontignan. De opvolgers van de oprichter, de familie Theunissen, beheerden de wijngaarden tussen 1798 en 1899. In de vorige eeuw werden bijna geen nieuwe druivenrassen aangeplant. De oude wijnstokken werden in 1962 gerooid om onder de nieuwe eigenaar, Anglo American om in 1987 plaats te maken voor nieuwe ‘moderne’ variëteiten zoals o.a. merlot, cabernet sauvignon en chardonnay.2018vergelegen6

Klimaat

Vergelegen ligt niet ver van de Atlantische Oceaan. De invloed van False Bay op 6 km van de wijngaarden is belangrijk voor de ontwikkeling van de druiven. De wijngaarden liggen op 140-310 meter boven de zeespiegel. De expositie is noord, noordwest en zuid, zuidwest. De plantdichtheid ligt tussen 2666 en 5000 wijnstokken per ha. De wingerd heeft 158 ha wijnstokken verdeeld over cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, shiraz, sauvignon blanc, chardonnay en  sémillon.

2018vergelegen5

Landgoed

Het landgoed was in 1917 is een vervallen toestand toen Sir Lionel Philips het verwierf. Hij startte met zijn energieke echtgenote een renovatie van de historische gebouwen en de tuinen. In 1987 kocht Anglo American Farms Vergelegen. Kosten nog moeite werden gespaard om Vergelegen zijn grandeur terug te geven en een moderne winery te bouwen. Het wijnbedrijf ligt niet ver van de historische gebouwen. De productieruimten zijn in een berg ingebouwd en bestaat uit vier verdiepingen. Er wordt zoveel als mogelijk met zwaartekracht gewerkt om het pompen te vermijden. Bij aankomst in de winery geeft André zijn personeel aanwijzingen om zo nauwkeurig mogelijk de druiven op de sorteertafel te selecteren. Hij is zelf bij de proeverij die daarop volgt aanwezig. Het is een hele eer, omdat hij persoonlijk toezicht op het verloop van de vinificatie wil houden. Van Rens burg is een vlotte prater. Hij vertelt over het merkwaardig verlopen seizoen. Regen in februari, hittegolven en ook koude nachten, waardoor het oogsten later op gang is gekomen. Van Rensburg: “Normaal gaan we eerst voor het suikergehalte in de druiven en dan fenolische rijpheid. Dit jaar is het precies andersom”.

2018vergelegen4

Historisch domein

De bezoekers van Vergelegen betalen tien Rand om het landgoed te bezoeken. Daarvoor krijgen ze een bijzonder landschappelijk en historisch domein te zien. De oude bomen zijn indrukwekkend, de tuinen imposant. Het restaurant Lady Philips serveert voor lunch op het zonnige terras mooie gerechten. De winery is een van de modernste in zijn soort. André van Rensburg is een van de meest gereputeerde wijnmakers van de Kaap. Zijn vrouw vertelde mij dat hij in staat is om ´s ochtends 10 Rand bij de entree te betalen om aan het werk te gaan. Ooit was er sprake van een verandering van eigenaar. Van Rensburg:`I donnot care who ownes Vergelegen. It´s mine.`

Website: klik hier http://www.vergelegen.co.za/

Vorige aflevering: klik hier

Reacties