Bijzondere wijngaarden (4) Quinta do Vesuvio

Herhaling

De miraculeuze renaissance van Vesuvio

Een van de boeiendste quintas van het Douro-gebied is Quinta do Vesuvio. De Symington’s (eigenaar van o.a. Graham’s) kochten in 1989 het unieke bedrijf. Iedereen verklaarden ze destijds voor gek. Nu is het enorme domein uit de as herrezen. Sterker, dankzij de visionaire inzichten van de nieuwe eigenaar, is dit unieke stukje porthistorie van de ondergang gered. Er is een vermogen geïnvesteerd in de renovatie van de wijngaarden en men maakt er nu uitsluitend vintage ports van wereldklasse.

2018vesuvio6agrootdeff

Quinta Dos Malvedos

Vanuit Quinta Dos Malvedos is het een hele tippel naar het stationnetje van Tua. Het gezelschap met in hun midden de jeugdige Maartje Koning (27) – die de reis als winnaar van de wedstrijd voor de Graham’s Trophy – meemaakt, besloot woensdagochtend samen met de andere vijf deelnemers van deze reis te voet naar het perron van Tua te gaan. Uw verslaggever nam wijselijk de auto.

Gevaarlijk spoor

2018vesuvio6groottdeffVlak voordat ze de smalle spoorwegbrug te voet wilden passeren, sprak een Portugees de sportieve wandelaars aan. Ze verstonden elkaar niet. De smalle brug werd probleemloos gepasseerd, maar nog geen minuut later denderde de trein erover heen en beseften de Nederlanders dat de Portugees ze 2018vesuvio5waarschijnlijk probeerde te waarschuwen om de brug op dat moment niet te bewandelen, omdat de trein er elk moment aan kon komen(!). Niet direct een levensbedreigende situatie, maar als je over de smalle brug loopt en de trein passeert, dan moet je stalen zenuwen hebben. De brug schudt namelijk behoorlijk, de ruimte voor de wandelaar is heel beperkt en de herrie als de trein passeert is nauwelijks verdraagbaar.

Van Tua naar Vesuvio

Op het stationnetje van Tua stonden 8 reizigers en 2 honden de trein op te wachten. De conducteur i2018vesuviotrein1s keurig in het pak en zal waarschijnlijk zijn pensioen halen zonder ook maar een keer een onwillige zwartrijder in zijn carrière te zijn tegengekomen. De rit naar het verder stroomopwaarts gelegen Quinta do Vesuvio duurt nauwelijks een half uur, maar het adembenemende uitzicht vanuit de trein op de ruige natuur, waar de Douro zich een weg baant, doet de tocht minstens een uur langer lijken.

De Douro is op het punt van ons verblijf op Quinta Dos Malvedos al behoorlijk smal en de stroming is sterk. Meer stroomopwaarts gaat de Douro door een soort canyon. Je ziet dat de rivier door de smalle canyons duidelijk sneller stroomt. Nu besef je besef je eigenlijk pas echt, dat deze passage vroeger (voordat de dammen er waren) uiterst gevaarlijk moet zijn geweest.

Verdronken wijngaarden

Na het station van Vergellas komt onze bestemming in zicht. Vroeger had Quinta do Vesuvio een klein eigen station. Helaas heeft men dit om onduidelijke redenen afgebroken. Nu staat er een hok om te 2018vesuvio3schuilen. Bepaald niet de grandeur die je bij een quinta met zo’n enorme wereldreputatie verwacht.

We lopen naar het enorme woonhuis dat aan de rand van de rivier ligt. In de 19e eeuw lag de enorme villa echter ver van de rivier af. Na de bouw van de stuwen, is het waterniveau sterk gestegen en zijn wijngaarden die tussen de villa en de Douro destijds lagen onder het wateroppervlakte verdwenen. Een oude kaart aan de wand in het woonhuis van Quinta do Vesuvio laat zien, dat de afstand van het huis van Vesuvio tot de rivier toch minstens 500 meter moet zijn geweest.

Dona Antónia Adelaide Ferreira

De legendarische Dona Antónia Adelaide Ferreira, die in de 2e helft van de 19e eeuw een imperium van wijngaarden, quintas, domeinen en landgoederen opbouwde,liet hier in het warme deel van de Douro een immens project bouwen. Hoewel de naam ‘Vesuvio’ al in 1565 in de boeken is opgenomen, begon de echtgenoot van deze beroemde vrouw in 1820 met het aanleggen van de wijngaarden. Na de dood van haar man nam Dona Antónia Adelaide Ferreira het werk over en bouwde de quinta uit tot een van de grootste domeinen aan de Douro. Vesuvio heeft in totaal 325 ha grond, waarvan inmiddels 130 ha beplant is.

2018vesuvio6groot

Uitgestrekt domein

De wijngaarden liggen zeven km langs de rivier. Een muur van 17 km slingert zich door het bergachtige terrein (!).Het gehele domein omvat zeven heuvels, 31 valleien en 37 verschillende hoogteniveaus. Door de uitgestrektheid van het domein is er sprake van grote verschillen in microklimaat. Alle wijngaarden van Quinta do Vesuvio bezitten de hoogste classificatie A (classificatie in punten loopt van beste A naar minste F afhankelijk van o.a. bodem, ligging, druivenras etc.). De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen, heeft een hoge zuurgraad en is goed gedraineerd. Het (micro)klimaat is behoorlijk extreem. De temperatuur kan in de wijngaarden variëren tussen -7 º Celsius in de winter tot 45 º Celsius in de zomer. De regenval is gemiddeld 400 mm per jaar.2018vesuvio1

44 eigenaren

Na de dood van Ferreira hebben nazaten de portproductie voortgezet. In de jaren tachtig waren er maar liefst 44 eigenaren/aandeelhouders. Het bedrijf, de wijngaarden en het woonhuis werden helaas niet bijgehouden omdat de eigenaren het niet met elkaar eens konden worden.

Miskoop van de eeuw?

In 1989 slaagde de familie Symington erin om Quinta do Vesuvio te kopen. Daartoe moesten alle 44 eigenaren uitgekocht worden. Iedereen verklaarde de Symington’s voor gek. Het zou wel eens de ‘miskoop van de eeuw’ kunnen zijn. De wijngaarden lagen weliswaar op de mooiste en beste plaatsen langs de Douro, maar renovatie en herplant leek een onmogelijke en uiterst kostbare opgave. Het woonhuis en de grote kapel die tegen de villa aanligt, dreigde in te storten. De Symington’s hebben Vesuvio echter weer 2018vesuvio2weten op te bouwen. Prioriteit was gek genoeg de restauratie van de woningen van het personeel. In deze uithoek van de Douro kun je echter geen personeel in dienst nemen als ze niet bij het bedrijf met hun gezin kunnen wonen. Daarna volgde een herplantingsprogramma ( 35.000 euro per hectare) en kreeg het historische woonhuis een opknapbeurt.

Zelfstandig bedrijf

Quinta de Vesuvio is een volledig zelfstandige onderneming en maakt uitsluitend vintage port. Per jaar maakt men ‘slechts ’3000 ‘cases’ (van 12 flessen). Sinds de aankoop in 1989, heeft men geen vintage port 1993 en 2002 gemaakt. De kwaliteit was niet goed genoeg om als Vesuvio Vintage Port te worden verkocht. Vesuvio kent geen ‘tweede wijn’. In de lagares treedt met nog alle druiven met de voeten. Na 2,5 uur heen en weer lopen in de granieten bakken komt de vergisting opgang. Bij circa 7 vol. % wordt de vergisting door het toevoegen van wijnalcohol van circa 70% gestopt. De jonge port gaat vervolgens in de grote houten vaten. De vaten worden niet zoals vroeger naar Vila Nova de Gaia vervoerd. Na twee jaar komt een mobiele bottellijn naar Vesuvio en gaat de vintage port op fles.

Proeverij

Euan liet ons de Quita do Vesuvio Vintage Port 1996, 1998, 1999 en 2001 proeven.

  1. Het jaar kende een grote oogst met hoge rendementen en ook regen tijdens de pluk. De structuur van de vintage ports van dit jaar is doorgaans vrij licht. De kleur van de Vesuvio 1996 is intens, levendig en diep. In de neus mooi, expressief fruit, haast ook wat bloemig. Een dikke aanzet met een volle smaak en goede tannines. De wijn is al het ware nog wat gesloten en heeft voor de verdere opbouw van de complexiteit nog wat jaren nodig. Een beschaafde en elegante vintage port die je nu kunt drinken, maar het is beter de vintage port nog wat jaren te laten liggen.
  2. Moeilijk jaar in de Douro, nat jaar, Vesuvio had wat minder last i.v.m. gunstige ligging, hele kleine opbrengsten 620 gram per stok. Een van de jaren met de minste opbrengst. 1996 was bijna twee keer zo groot als 1998. Diepe kleur, fors paars in de rand, duidelijk tonen van eucalyptus in de neus. Associaties van zwart fruit, intens, maar ook duidelijk wat mindere vulling. Minder verfijnt dan 1996. Minste van de serie.

     2018vesuviolagares1

1999 Droog jaar, droge winter. Regen in begin augustus, waardoor stress van de druiven werd           verminderd. Voor de druiven was het de redding i.v.m. stress. 21 september, gemiddelde start van de       oogst. Weer tijdens de oogst was niet ideaal, erg koel, en bewolkt. 1999 werd een ‘tinta barocca-vintage’. Ze rijpt snel en wordt als eerste geplukt. Duidelijk paars in de kleur. Kleurdiepte. Nog wat gesloten in de neus. Zachte aanzet, lichtere structuur dan 1996. Beschaafde, zachte vintage port die zich sneller zal ontwikkelen.

  1. De oogst was in 2001 was na drie jaar van een mindere opbrengst nu wel groot. De winter van 2000/2001 was de natste van de eeuw en leidde er o.a. toe dat de brug bij Entre-os-Rios instortte. Daarbij kwamen toen veel mensen om het leven. De wijngaarden liepen veel schade op. De regering stelde fondsen ter beschikking om de muren van de terrassen te kunnen repareren. Hoewel de eerste 2 weken van mei koel waren, verliep de bloei goed. De zomer was minder warm dan normaal. Regen aan het einde van de maand augustus deed de druiven zwellen. De eerste helft van september was warm en droog. De oogst begon op 17 september. Op dat moment was de tinta barroca al overrijp. 2001 werd een nuttig jaar.

Proefnotitie: weer die diepe kleur en paarse rand. De port komt net kijken. Fruitfase moet zich nog verder ontwikkelen. Nu nog een forse tannineuze fruitbom. Dikke port, veel potentie maar heeft nog jaren nodig om zich te ontvouwen. Alle elementen zijn aanwezig, maar staan nu nog los van elkaar. Het ‘huwelijk’ tussen alcohol, zoet en tannines moet nog plaatsvinden.

Vorige aflevering: klik hier

www.thevintageportsite.com

www.syminton.com

Website Quinta do Vesuvio: klik hier https://www.quintadovesuvio.com/

Reacties