Bijzondere wijngaarden deel 1 Rippon NZ

Herhaling

Rippon Nieuw-Zeeland2018bijzonderewijngaardenkaart1

Door Jan Rook

Het Nieuw-Zeelandse wijngebied Central Otago in het zuiden van het zuideneiland heeft zes subregio’s. De kleinste subregio is Wanaka. Aan de oever van Lake Wanaka ligt Rippon Vineyards een van de oudste wijnbedrijven van Central Otago. Als er een prijs mag worden gegeven voor de mooiste wijngaard ter wereld dan is Rippon een goede kandidaat.

Klimaat

In 1974 vestigden Lois en Rolfe Mills zich in een boerderij dichtbij Lake Wanaka. Hoewel experts kritisch waren over de mogelijkheden voor wijnbouw, vond Mills de klimatologische omstandigheden voor de cultivatie van de wijnstok juist erg goed. Hij plantte bij wijze van experiment verschillende druivenvariëteiten om te zien welk ras het beste was. Uiteindelijk bleek pinot noir, riesling, gewurztraminer en sauvignon blanc de beste keuze. Gamay en osteiner (kruising van riesling en sylvaner) pasten zich ook goed aan de omstandigheden in Wanaka.

Eerste oogst

In 1982 vond de eerste commerciële wijnoogst plaats. Momenteel bezit de familie Mills 15 ha wijnstokken, voornamelijk pinot noir en riesling.

Naam

De naam Rippon is afkomstig van Emma Rippon, de dochter van een Londense bankier die midden 19e eeuw zich in Australië vestigde. Een van haar kleinkinderen vertrok naar Nieuw-Zeeland. De kleinzoon, Rolfe Sargood Mills, kocht een boerderij in Wanaka. Inmiddels. Zijn zoon Nicholas is nu de wijnmaker van Rippon.

2018bijzonderewijngaardenwanaka1Wanaka

Central Otago ligt op de 45ste breedtegraad in het zuidelijke gedeelte van het zuideneiland. Wanaka ligt aan de oostkant van de grootste bergketen van Nieuw-Zeeland, de Southern Alps en is het enige gebied in Nieuw-Zeeland met een continentaal klimaat. Central Otago, in het bijzonder de subregio Alexandra, is het meest zuidelijke wijngebied van de wereld. Rippon in Wanaka ligt op 330 meter boven de zeespiegel.

Uitersten

Central Otago is de warmste, de koudste en het meest droge wijngebied van Nieuw-Zeeland. Wanaka heeft door de aanwezigheid van Lake Wanaka een wat meer gematigd klimaat.

De wind komt vaak uit het westen en botst dan op de Southern Alps. De neerslag aan de westelijke kant van de Southern Alps is hoog (5000 mm per jaar). Rippon ligt op 50 km aan de andere kant van de bergketen en moet het doen met 600 mm neerslag per jaar. De zomer is warm en droog. De herfst is lang en zorgt voor een lange rijpingstijd van de druiven. De winter is koud, maar niet extreem. Doorgaans valt er een of twee keer per jaar sneeuw in de wijngaard. Vanwege de matigende invloed van het meer, blijft de sneeuw doorgaans niet lang in de wijngaard liggen. Vorstgevaar doet zich aan het begin en aan het einde van het groeiseizoen voor.


2018bijzonderewijngaarden1
Ruby Island

Op de foto’s van de wijngaard en het meer is een klein eiland te zien. Het is Ruby Island, een rotsachtig eiland niet ver van de wijngaarden van Rippon. Het eiland zorgt voor een mooi vergezicht en breekt ook vaak de harde wind die uit het noordwesten komt.

Proeverij

1) Osteiner (afkomstig uit Oostenrijk) is een kruising tussen Riesling en Sylvaner. Lichte aromatische neus. Lichte, eenvoudige smaak. Waarschijnlijk de enige Osteiner in Nieuw-Zeeland. (11 vol% alc.)

2) Gamay Rosé. Prettige beaujolaisachtige neus. Fruitig en fris. Lekkere, sappige smaak. Goede zuren. Mooie roséwijn. (12,5 vol.% alc en 4 gram restsuiker per liter).

3) Sauvignon Blanc Lake Wanaka. Wat afwijkende neus. Duidelijke minerale toets in de smaak. Eenvoudige, lichte textuur. (13 vol.% alc)
2018bijzonderewijngaarden4ab

4) Jeunesse. Een Pinot Noir gemaakt van het fruit van jonge stokken. Lichte kleur, tint paars. Lichte, eenvoudige fruitneus. Lichte, waterige textuur. Wel erg simpel. In de cellar door kost deze wijn 37 dollar (circa 19 euro). Geen ‘value for money’!

5) Pinot Noir, goede niet erg diepe kleur. In de neus complex en krachtig. Zachte aanzet, elegante stijl en goede balans. Central Otago Pinot Noir met Wanaka-stijl.

6) (witte wijn) Jeunesse gemaakt van het fruit van jonge rieslingstokken. In de neus duidelijk ‘Gôut de Pétrol. Zachte, sappige smaak met mooie zuren. Duidelijke minerale toets. Acht gram restsuiker per liter.

7) Riesling. Gemaakt van het fruit van oude stokken. Mooie, typische Nieuwe Wereld expressie. Elegante en zuivere smaak. 15 gram restsuiker en 11,7 vol% alc.

8) Gewürztraminer. Typische neus van rozen. Volle, zachte aanzet. Dikke wijn , maar door het hoge restsuiker (14,4 gram) mis ik de spanning in de wijn. 13 vol% alc.2018bijzonderewijngaarden3ab

Conclusie

Rippon Vineyards is een van de meest fotogenieke wijngaarden van de wereld. Er wordt sinds 2003 biodynamisch gewerkt. De productie is laag met 6000 cases (12 flessen). Slechts twee wijnen kunnen mij boeien. De Pinot Noir en de Riesling. De andere wijnen bevallen mij minder en zijn veel te duur geprijsd. Wellicht dat een bedrag is ingecalculeerd voor het mooie uitzicht… Over uitzicht gesproken: Voor de eerste keer tijdens mijn vele reizen kreeg een verklaring te ondertekenen, waarin ik moest beloven de foto’s niet voor commerciële doeleinden te zullen gebruiken. Uiteraard tekende ik niet. Kennelijk is het rechtsbeginsel ‘Te goeder trouw wordt verondersteld, Ter kwader trouw moet worden bewezen’ niet in de Kiwi-grondwet opgenomen.

https://www.rippon.co.nz/

Reacties