Bordeaux 2050: fruitiger, met lager alcoholgehalte en minder bewaarpotentieel

2017bor1

Pascal Chatonnet, wijnmaker en oenoloog in Bordeaux waarschuwt dat een temperatuurverhoging van 2-4 graden in 2050 de bordeauxwijnen onherkenbaar zullen maken. Hij cultiveerde cabernet sauvignon en merlot als experiment in de Languedoc-Roussillon en Tunesië en maakte een blend van de wijnen (50-50%) om de gevolgen van de opwarming op het karakter van de wijnen te inventariseren. De gevolgen voor de rode wijnen zijn positief zoals een ‘Indian summer’. Als het klimaat echter extremer wordt, zullen topwijnen niet (meer) gemaakt kunnen worden. In de smaak zullen de wijnen in 2050 ‘jammy’ en bijna siroopachtig worden, terwijl het alcoholgehalte van 14-15 vol. % zal dalen tot 13%. De versnelde rijpheid van de druiven is de oorzaak. Door de eerdere rijpheid zal het bewaarpotentieel verminderen en kenmerkende subtiele aroma’s verloren gaan. bron:  20 minutes: klik hier. 

Reacties