Column: 2 consumpties per week


De Canadezen hebben hun gezondheidsaanbevelingen wereldkundig gemaakt. Volgens de opstellers is het beste geen alcohol te gebruiken. Als het dan toch ‘moet ‘ hooguit 2 consumpties per week.

Ik moest terugdenken aan het verblijf op het vliegveld van Montreal in afwachting op onze vlucht naar Amsterdam. Tijdens de WK voor sommeliers vloeide de champagne rijkelijk, maar in de lounge voor de terugreis beperkten we ons tot een glas wijn. Het personeel van de bar-restaurant vertelde ons, dat we bij een glas wijn ‘iets’ te eten moesten nemen. Zo eindigden we met een glas wijn en het gezelschap met een zak chips. Let wel: dit was 20 jaar geleden!

De aanbevelingen van de gezondheidsorganisatie heeft in Nederland veel aandacht gekregen. Het motto: “Weg met de prietpraat dat wijn ook een positieve functie kan hebben”.

In de EU wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. De Spaanse-, Italiaanse en Franse wijnsector kunnen wel inpakken als er geen wijn meer wordt gedronken.

In Nederland wordt de anti-alcohollobby sterker.
Misschien moet die rare snor op tv gewoon zeggen: “stop ermee”. Maar ondanks zijn rare vertoning, weet hij als geen ander dat commercie in wijn belangrijk is. De marketing van wijn moet worden aangezwengeld op straffe van omzetverlies.


Jan Rook

Reacties