Column: Bollinger of Pol Roger?

2018verbuntverlinden3

Deze week werd bekend, dat Wijn Verlinden nu Verlinden Drink & Discover geheten, door Verbunt Wijnkopers is overgenomen. Daarmee komt een einde aan een tijdperk waarin vooral Jan Hein Verlinden de scepter zwaaide.

Het bedrijf begon in het statige Villa Zuiderbos in Rosmalen bij Den Bosch. Jan Hein Verlinden was actief in meerdere functies in de wijnsector en gaf les aan de Wijnacademie in Rosmalen. Hij verkocht zijn wijnen aan de betere clientèle. Zijn wijnen gingen naar de wijnkelders van pastoors en de hogere categorie restaurants.

Na het vertrek van Jan Hein als directeur kwamen meerdere managers. Naar mijn mening heeft het bedrijf zich te lang zich op een ouder wordende groep wijnconsumenten gericht. Weliswaar verkocht men het statige huis en betrok men een nieuw pand op een industrieterrein bij de weg tussen Den Bosch en Waalwijk, maar het bedrijf ging bergafwaarts.

Er was zelfs sprake van een faillissement om afscheid te kunnen nemen van enkele medewerkers. Daarna volgde een doorstart. Een merkwaardige benoeming tot verkoopdirecteur was die van Mr. Van Bilsen uit Tilburg die de retail een impuls moest geven. Het einde van het liedje was, dat Van Bilsen vertrok en de retailpoot werd opgeheven.

Nog helder voor de geest staat dat Van Bilsen mij als het ware smeekte om een gesloten overeenkomst (plaatsing banner) als niet overeengekomen te beschouwen…Een afgang voor leidinggevende die Mr. Voor zijn naam mag zetten. Het bleek dat de tweede man van het bedrijf (Floris, zoon van Jan Hein) hem dwong om onder de financiële gevolgen van de deal uit te komen.

Zoon Floris werd na het vertrek van Van Bilsen de eerste man. De retail werd niet meer benaderd en de naam van Wijn Verlinden (een begrip in Nederland) veranderd in Verlinden Drink & Discover. Het mocht kennelijk niet baten.

Verbunt Wijnkopers heeft het bedrijf overgenomen. Daarmee krijgt CEO Peter van Houtert (al importeur van Champagne Pol Roger) het prestigieuze champagnemerk Bollinger erbij. Normaal zou een van de twee topmerken moeten vertrekken, maar wellicht ziet Van Houtert een oplossing voor een exclusieve verkoop van een van de champagnes door de Wijnkring. Twee prestigechampagnes op een prijscourant lijkt me niet handig.

Het persbericht over de overname meldt niets over de personele consequenties of een nieuwe baan voor Floris Verlinden.

Opmerkelijk is, dat op de ‘trouwfoto’ van het persbericht Peter van Houtert een fles champagne Bollinger losjes in de linkerhand heeft. Het zal mij benieuwen hoe lang de naam Verbunt-Verlinden zal worden gebruikt.

Jan Rook

 

 

 

 

Reacties