Column: Bordeaux in verwarring

De roep om verandering van de wijnbouw in de wereld onder invloed van de klimaatverandering wordt steeds sterker. In Bordeaux heeft men sinds enkele maanden te maken met sterke daling van de verkopen, de noodzaak tot verandering van de cultivatie en de druk van de markt om de wijnbouw en productie sneller duurzaam te maken.

Bordeaux heeft in een jaar tijd (van maart 2018 tot maart 2019) te maken met een daling van de verkopen met maar liefst een miljoen hectoliter wijn (van 5,2 miljoen hl naar 4,2 miljoen hectoliter).  De daling deed zich voor in de markt van wijn en bij de bulkwijn en de verkoop van flessen wijn. De schuld wordt voor een deel neergelegd bij de ‘grande distribution’. De klanten van het grootwinkelbedrijf kopen minder wijn en willen wat anders dan de ‘eeuwige’ bordeauxwijn.

Bruno Prats, voormalig eigenaar van Château Cos d’Estournel en nu adviseur/wijnmaker in Chili, Zuid-Afrika en Portugal ziet in de klimaatverandering voor Bordeaux ook positieve kanten. Zo vindt hij, dat de jaargangen in Bordeaux evenwichtiger zijn en minder grote verschillen laten zien. Volgens Prats zal Merlot minder in de blend van de grand cru’s worden gebruikt. Dat heeft volgens hem het positieve effect dat Cabernet Sauvignon nog meer in de assemblage zal kunnen excelleren.

Waar hij niet over spreekt, is de prognose van de wetenschappers die ervan overtuigd zijn, dat door de extreme weersomstandigheden het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (lees bestrijdingsmiddelen) sterk zal toenemen.

Dit staat dan weer haaks op de initiatieven van bijvoorbeeld St. Emilion om de wijnbouw versneld duurzaam te maken.

Daling van de verkopen zal zich naar mijn mening verder doorzetten. Als Trump zijn zin krijgt dan wordt de Franse wijn, lees Bordeaux zwaarder belast in de Verenigde Staten.

De verwarring zal groter worden. Bordeaux heeft te lang op zijn lauweren gerust en krijgt de rekening nu gepresenteerd.

Jan Rook

Interview Bruno Prats:  klik hier 

Sudouest: crisis in Bordeaux: klik hier 

Reacties