Column De ‘Online Wijnpaddestoelen’

U kent die uitdrukking wel ‘Als paddenstoelen uit de grond schieten’. Dit betekent:  ‘snel en in grote massa tevoorschijn komen’. Ik moest hier aandenken toen ik de over elkaar heen rollende wijnhandelaren op internet zag met online wijnproeverijen, podcasts en video’s om daarmee de ingestorte wijnverkopen te compenseren.

Uiteraard staat de verpakte commercie geheel in het teken van de (goede) beoordeling van hun eigen assortiment. Harry Mens kreeg op zijn donder door het panel van Veronica Inside door hem voor schut te zetten met zijn beoordeling van de wijnen van Wietze Snaak die – zoals een echte koopman betaamt – de kwalificatie  van Mens ‘HEERLIJK’ met genoegen in ontvangst nam . Om de slechtste interviewer van het land niet helemaal tot zijn sokken af te branden, kreeg Snaak de gelegenheid om zijn zegje in Veronica Inside te doen. Alles in het teken van de handel.

Nu de wijnhandel zwaar getroffen is door het wegvallen van de verkoop aan de horeca en men plots het internet als de toegeworpen reddingsboei probeert te grijpen, realiseert de handel zich dat de verschuiving van de verkoop van B2B naar B2C om een andere strategie vraagt dan het paaien van de horeca.

Jan Rook

De grote online verkopers hebben inmiddels een kopgroep gevormd en het peloton van klassieke wijnverkopers zal extra moeten investeren om aansluiting te krijgen. Daarvoor heb je wel bezoekers op je site nodig. Die komen niet aanwaaien. Dus moet een noodscenario worden bedacht. Om met een heer van stand Bommel te spreken: “Snel Tompoes verzin een list!”

De wijnhandelaren die denken dat de horeca wel weer gaat bestellen maken een denkfout. Als de beer los is krijg je hem niet makkelijk weer in zijn hok. Of zoals Michel Rolland op deze site terecht opmerkt: “Uit het zicht, uit het hart”.

De tijd zal het leren. Ten tijde van de oliecrisis formuleerde Wim Kan in zijn oudejaarsconference de toekomst van de olie. Hij zei dat er een dag komt waarop een Arabier onderaan de trap staat en vraagt of je nog olie nodig hebt…

Jan Rook

Vorige column: klik hier.

Reacties