Column: De wijnpluggers van RTL

Het is al weer een tijd geleden dat wij een record aantal bezoekers (>43.000) scoorden met de column waarin de doorgestoken kaart van RTL met de wijnavonturen van de familie Pos werd onthuld.

In het televisieprogramma ‘Helemaal het Einde’ werd het succesverhaal van een Nederlandse familie in Chili in beeld gebracht, waarbij de Nederlanders zonder enige kennis van wijn de export van Chileense wijn naar Nederland met succes hadden opgezet.

Wijngigant Wijnvoordeel trok op de achtergrond aan de touwtjes en regisseerde de gehele operatie inclusief een groot feest.  Wijnvoordeel werd uiteraard angstvallig uit beeld gehouden want de kijkers moesten denken dat de familie Pos een sterk staaltje van Nederlands koopmanschap had opgezet.

Makelaar en televisiepresentator Harry Mens van het poenige RTL-programma Business Class – dat doorgaans bol staat van beursinformatie, beleggingen en rendement van vakantieparken, – laat iedere week Wietze Snaak van Jos Beeres Wijnhandel aan het woord om een wijn te promoten die meestal niet duurder dan 6,95 per fles is.

In het RTL-programma Voetbal Inside stoorde Rene van der Gijp zich aan de reacties van Harry Mens als Snaak weer eens een glas wijn liet proeven. Mens reactie was steeds hetzelfde: “heerlijk!”.  Als je die reacties achter elkaar monteert krijg je uiteraard een hilarisch stukje televisie.

Snaak was te gast bij Voetbal Inside en werd keurig achter van der Gijp in beeld gebracht om een Grüner Veltliner van Huber uit Oostenrijk in te schenken. Niet bepaald een wijn van 6,95. De wijnhandelaar zwakte de keuze van de wekelijkse wijn bij Mens af door te zeggen dat de wijnen eerst vooraf door hem en Mens zijn geselecteerd. Weer zo’n doorzichtig ‘geintje’ van RTL. Dacht u nu werkelijk dat Mens als wijncriticus niets anders te doen heeft dan plaats te nemen achter een batterij wijnen die inkoop onder de 4 euro kosten?

Het pleit in ieder geval voor Snaak dat hij de humor er wel van in zag en RTL had bereikt dat Mens niet tot zijn sokken werd afgebrand door het voetbalpanel.

Het is maar goed dat Snaak niet de naam noemde van een Oostenrijkse collega-wijnboer die met de naam Hiedler door het leven gaat. Dan was de afdronk wel anders geweest en hadden de voetbalcommentatoren waarschijnlijk onder de tafel van het lachen gelegen.

Om met de standaardwoorden van Mens in Business Class (na ieder item in zijn programma) te eindigen: “Bedankt Zover!”

Jan Rook

Vorige column: klik hier

Reacties