Column: ”Het einde van een alcoholtijdperk?”

In een van de uitzendingen van Pauw zat deze week Midas Dekkers, bekend bioloog en publicist om zijn nieuwste boekje ‘Volledige Vergunning’ te pluggen. Dekkers groeide op in het café van zijn vader, waar hij goede herinneringen aan heeft. Hij betreurt in zijn nieuwe boek de teloorgang van het klassieke café met tafeltjes waarop dikke kleden lagen en waar de stamgasten hun borrel dronken.

Het was wachten op het moment dat het alcoholgebruik aan de kaak zou worden gesteld. Dat duurde niet lang. Pauw was er als de kippen bij om de conclusie in de bijlage van De Volkskrant, dat ieder glas alcoholhoudende drank slecht voor de mens is, ter discussie te stellen.

Wat een verzameling ‘rammelende’ artikelen in een bekende krant al niet kan aanrichten. Het wordt als zoete koek geslikt. Terecht dat o.a. Stiva de ongefundeerde en onwetenschappelijke conclusies heeft bekritiseerd.

Helaas is het kwaad geschied en mist de teneur van de bijlage tegen alcohol zijn uitwerking niet. Ondanks de inspanningen met campagnes zoals ‘Drink met mate’ krijgt zelfs het matig alcoholgebruik het stigma van ongezond en gevaarlijk.

Nu kun je als wijnbranche op je achterste benen gaan staan, maar dan krijgt een dergelijke ongenuanceerde conclusie nog meer publiciteit en zal de consumptie van wijn daaronder verder verminderen. We kunnen echter niet wegkijken van een trend waarbij in het streven naar de ideale gezondheid, er nog veel meer zaken op de pijnbank zullen worden gelegd.

De wijnsector doet er goed aan om de slagzin ‘Drink met mate’ in de vuilnisbak te kieperen of in ons taalgebruik: door de gootsteen weg te spoelen.

De aanval is nog steeds de beste verdediging. Het is tijd voor vernieuwing. Ik nodig u uit om met een passende slogan te komen om de ‘Blauwe Knoop’  van repliek te dienen. Ik ben bang dat mijn idee: ‘Op een dag drink je geen alcohol, maar geniet je van een glas wijn’, door de ’inquisitieraad’ van De Volkskrant’ direct wordt neergesabeld.

Stuur uw voorstel/reactie naar: info@wijnplein.nl

Jan Rook

Reacties