Column: Loon van de angst

Het is weer eens zover. Op internet en op het tv-journaal is vandaag (11 maart) uitgebreid aandacht besteed aan het gevaar van alcoholgebruik.

Geen alcohol, of hooguit 1 glas is het adagium en wordt wetenschappelijk onderbouwd door het RIVM en gretig statisch geanalyseerd door de ambtenaren van het CBS.

Na het statement van de club tegen het alcoholgebruik, dat alcohol het ‘nieuwe’ roken moet worden,  is de angst voor het coronavirus kennelijk nog niet genoeg om de brave burger nog verder de gordijnen in te jagen. De slogan van de KVNW ‘Drink met mate’ kan na deze publicitaire golf in de media rechtstreeks de prullenbak in.

Alcohol moet wijken voor drugs, al of niet in de vorm van lachgas. Gebruikers van alcoholische versnaperingen worden met hel en verdoemenis bedreigd.

In een eerdere column gaf ik aan, dat de wijnsector een moeilijk jaar voor de boeg heeft. Slijterijen zullen hun deuren moeten sluiten als de blauwe knoop en de ambtenaren van het RIVM het voor het zeggen krijgen.

Ik houd me krampachtig vast aan de gewoontes van de Britse staatsman Sir Winston Churchill die twee flessen champagne per dag soldaat maakte.

Als het aan hem had gelegen zou de slogan zijn: ‘zuip met mate’.

Jan Rook

Vorige column: klik hier

Reacties