Column ‘Radicaal Ontwijnen’

Vandaag stond in De Telegraaf een artikel met als kop: ’Radicaal ontwijnen’. Daarin vertelt ‘coach’ Jacqueline Lieshout dat de aanmeldingen op haar site www.ontwijnen.nl in januari van het nieuwe jaar sterk zijn toegenomen. Volgens haar grijpen steeds meer mensen de maand januari aan om vier weken geen alcohol te drinken.

Straalbezopen

radicaal ontwijnenDe ‘coach’ zegt dat ze jarenlang niet zonder alcohol kon. Ze dronk 15 glazen per week en maakte op vrijdagavond samen met haar man drie flessen wijn soldaat.  Op Bevrijdingsdag 2016 viel ze straalbezopen van haar fiets. Haar man (die 30 jaar rookte) kreeg een hartaanval. De arts van de spoedeisende hulp vroeg alleen naar het rookgedrag, maar begon niet over het overmatige alcoholgebruik. Toen de arts vroeg wat ze eigenlijk gedaan hadden, zei ze dat ze met haar man in een zwembad van Sauvignon Blanc hadden gelegen (..). Ze stopte daarna acuut en zegt nu dat geen vezel in haar lijf nog behoefte heeft aan wijn. Volgens Van Lieshout is de alcohollobby nu net zo sterk als de tabakslobby. Het nieuwste boek van de ‘coach’ kost 59 euro waarin inbegrepen een online cursus.

Wetenschap

Van alle kanten en delen van de wereld bereiken ons nu onheilspellende uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek wat alcohol kan aanrichten. Zelfs Ronald de Groot, hoofdredacteur van het wijnmagazine PersWijn besteedt er aandacht aan.  De publiciteit over de negatieve gevolgen van wijngebruik is om in drinktermen te blijven een ‘Mer a Boire’.

WIM

Wat doet de Nederlandse wijnsector met deze trend die in 2018 gevolgen voor de wijnhandel zal hebben? De KVNW begrijpt nog steeds niet dat de campagne WIM (Wine in Moderation) niet meer van deze tijd is. De sleet zit erin. Krampachtig houdt ze vast aan die slogan en eert zelfs wijnschrijvers zoals Harold Hamersma en zijn culinaire vriend die met een reportage Rood/Wit/Rosé  (waar geen mens naar keek op een onbekend televisiekanaal) een gematigd wijngebruik ten toon gespreid zouden hebben.

Verbieden?

Het lijkt me duidelijk dat de roep om een verbod op promotie van alcohol en wijn in 2018 steeds sterker zal worden. Ook een poging van de KVNW met WIM om de wind uit de zeilen van de anti-wijnlobby te nemen zal schipbreuk lijden. Hoe harder Wijnvoordeel en andere prijsstunters in wijn roepen, hoe sneller nadert het moment dat de politiek gaat ingrijpen.

Bron: klik hier.

Column Radicaal Ontwijnen

 

Reacties