Column: ‘Soap met bubbels’

Afgelopen maandagavond was er weer een aflevering van het RTL-televisieprogramma ‘Helemaal het Einde’. Een van de drie naar Chili afgereisde families, de familie Pos, kwam op het lumineuze idee om een mousserende Chileense wijn naar Nederland te exporteren.

In tegenstelling tot de suggestie die door het stel wordt gewekt, zijn niet zij, maar de online wijnverkoper Wijnvoordeel de drijvende kracht achter het project. Zij laten de mousserende wijn bij hun bestaande relatie produceren.  Ook verzorgen zij de complete logistiek met papierwinkel voor de zeecontainers en laten de flessen bubbels naar hun magazijn vervoeren en verkopen de wijn.

De nu in het centrum van Santiago verblijvende Posjes, laat hun (inmiddels) bekende naam op het etiket drukken en zorgen voor het ‘verhaal’ om de bubbelwijn extra glans en meerwaarde te geven.

In de laatste aflevering bezochten de beide echtelieden het productiebedrijf waarvan de naam niet bekend werd. Ook de wijnmaker die hen begeleidde bleef anoniem. Het wijnbedrijf leek m.i. op dat van Indomita dat gelieerd is aan de grootste wijnmaker en bottelaar van Chileense wijnen San Pedro. Een gigant met de grootste bottellijn van Zuid-Amerika waar wijnreus Baarsma al jaren mee samenwerkt.

Te zien was, dat uit een tank van circa 60.000 liter een de mousserende wijn werd getapt. De mousserende wijn wordt volgens de goedkoopste techniek (Charmat) gemaakt, waarbij aan de wijn (onbekend is waarvan die is gemaakt) in de tank gist en suiker wordt toegevoegd.

Het gezelschap bezocht de bottellijn waar de mousserende Pos-wijn werd afgevuld en na etikettering in een doos werd gedaan waarop te lezen is dat de wijn bestemd was is  E-Luscious. Dit is de naam van de Nederlandse importeur die op hetzelfde adres staat ingeschreven gelieerd als Baarsma en o.a. Wijnvoordeel.

De soap met de Chileense bubbelwijn gaat verder. Het is wachten op de feestelijke introductie in Nederland. Wellicht een idee om de eerste Pos-bubbelflessen te sabreren. De Posjes zullen er wel niet van gehoord hebben, maar op Google is het te bekijken.

Het zou voor een extra ‘feestelijke’ dimensie kunnen zorgen, vooral als het mis gaat…

Jan Rook

Vorige column: klik hier

Column bezocht door bijna 30.000 bezoekers: klik hier.

Reactie Eric Welles ORB: Bijna twee jaar geleden is de on line divisie door Baarsma verkocht waarbij Wijnvoordeel en zusterbedrijven zelfstandig verder zijn gegaan onder de naam E-luscious. De bedrijven opereren sindsdien volledig los van elkaar en hebben andere aandeelhouders.

Jan Rook: Het is mijn niet duidelijk wat ORB (Oud Reuchlin Boelen) in dit verhaal voor rol speelt. Het is duidelijk dat E-Luscious in hetzelfde rijtje wordt genoemd als andere importeurs op hetzelfde adres.

 

Reacties