Column: Wijnfraude

Van Dale: Fraude betekent ‘valsheid’ en ‘bedrog’. Kijkend naar het nieuws van de afgelopen week, dan valt de omvang van de wijnfraude in de zuid-Rhône met 300.000 hl (30 miljoen liter wijn) in de categorie ‘mega-fraude’. Het is bijna een derde van de bulkproductie van deze firma in de Vaucluse  die nu verdacht wordt.

Nu zijn we in de wijnsector wel wat gewend met wijn en fraude, maar de omvang van dit bedrog overschaduwt zelfs de malversaties die met enige regelmaat uit Italië bekend worden.

Duizenden wijnboeren in de zuid-Rhône, waaronder wijncoöperaties wassen inmiddels hun handen in onschuld. Voor hen is de kous af, althans in juridische zin. De imagoschade bijvoorbeeld van een Châteauneuf-du-Pape die een simpele Vin de Pays blijkt te zijn keert zich tegen het kwaliteitsbeeld dat inmiddels dreigt te worden aangetast.

Jaren geleden, toen ik op internet met Wijnplein begon (20 jaar geleden) kwam er in de Franse pers een bericht over wijnfraude met bourgognewijn. Ik belde de Nederlandse importeur van de betreffende wijnen die verontwaardigd reageerde: Zijn leverancier zou nooit een dergelijke, frauduleuze wijn leveren!

Daarna nam ik contact op met de bourgogneverdachte die mij op agressieve wijze intimideerde en dreigde met een advocaat als ik ook maar iets over deze affaire zou publiceren. Dit dreigement werd op een fax naar mij gestuurd.

Ik aarzelde geen moment, pakte de fax en scande het direct in. Drie minuten later stond het dreigement op mijn site. Ik stuurde hem nog een mail, dat ik zijn reactie op de site had gezet en of hij nog wat aanvullende informatie had, omdat de bezoekers van Wijnplein van de affaire ‘smulden’.

Het bleef stil uit Frankrijk, waarop ik bij de Nederlandse importeur nogmaals informeerde of hij van plan was om meer wijnen van de verdachte firma te kopen. De importeur draaide als een blad aan de boom om en vertelde mij dat hij nooit meer zaken met de betreffende firma zou doen en dat hij inmiddels een andere bourgogneleverancier had gevonden…

Jan Rook

Reacties