Is er geen cultuur van Sauvignon Blanc?

De Amerikaanse wijnschrijver Matt Kramer baarde in 2016 al opzien toen hij zijn gehoor in Nieuw-Zeeland voorhield dat Sauvignon Blanc van Marlborough zich in een mid-life crisis bevond.

Tijdens het symposium de vorige week haalde hij tijdens The international Sauvignon Blanc Celebration (28-30 januari) uit met de opmerking dat Sauvignon Blanc in de wereld geen cultuur heeft.  Volgens de wijncriticus is er geen plek op de wereld waar die druivenvariëteit cultuur heeft en dat dit de grootste uitdaging is van de producenten in Marlborough.

Het succesverhaal van Sauvignon Blanc in Nieuw-Zeeland is nooit gekopieerd en zelfs Napa kan er niet aan tippen. Nieuw-Zeeland moet nu echter op de ‘Premium-Tour’, want een prijsvechter kunnen de Kiwi’s nooit worden.

Pinot Noir, Riesling, Cabernet Sauvignon en Sangiovese hebben die cultuur wel. Sancerre heeft volgens de Amerikaan ook geen cultuur. Eerst na de Phylloxera hebben ze daar sauvignon blanc aangeplant omdat pinot noir teveel investering betekende.

Marlborough moet een cultuur opbouwen om in het premiumsegment te overleven. Website: klik hier. 

Reacties