Jaargang als een Renault Clio…

2017costieres1

Mike Rijken (Nederlandse wijnexpert woonachtig in het Rhône-gebied) heeft exclusief voor Wijnplein een verslag vertaald van Michel Gassier in de Costières de Nimes. Gassier is een bekende wijnmaker van Château de Nage.

Een jaargang als een ‘Renault Clio’

2017 blijft in de statistieken de kleinste oogst sinds de Tweede Wereldoorlog. De weersomstandigheden waren gedurende het groeiseizoen een combinatie van hagelschade, vorst, slechte bevruchting en droogte. Die hebben de productie in Frankrijk in het algemeen sterk  negatief beïnvloed. Voor de eerste keer zal de mondiale wijnproductie, sinds lange tijd, kleiner zijn dan de consumptie.

Lage kwantitiet

Bij ons in het zuiden van Frankrijk, was er wat schade door vorst, ook een beetje hagel, slechte vruchtontwikkeling en vooral bij de grenache, droogte en dus kleine trosjes. Dus een jaargang met lage kwantiteit, maar zeer goede kwaliteit. Ook viel de oogst zeer vroeg.

De maand januari was koud en bracht de wijnstok tot rust.  Aan het einde van deze periode in februari-maart ,kon men de amandel- en abrikozenbomen al in bloesem zien. Dit was bijna twee weken eerder als normaal. De winter gaf niet veel regen , maar de regelmaat van de neerslag in het voorjaar gaf de wijnstok een goede start. Vanaf half mei hadden we dagen van boven de 25°C en zelfs over de 35°C tot en met half juni. Deze vegetatieve voorsprong breidde zich nog verder uit. De kleine onweersbuien in juni waren een aangename en goede verrassing.

Droogte

De wijngaard is in deze fase van ontwikkeling heel actief en de droogte bleef aanhouden tot en met de oogst. We oogsten de eerste viognier op 15 augustus dat een record is. We maakten de rosé, van onze jongste wijnstokken, die in deze droge omstandigheden het moeilijk hebben. Voor eind augustus  zijn de rosédruiven en de meeste witte variëteiten geoogst. Het is ook een record, met een mooie balans in frisheid met een prettige dynamiek.

We proberen ons geduld te bewaren en we wachten nog even met de blauwe druiven ook al zijn de suikergehaltes hoog. We vinden echter nog teveel  ‘groene’  en ‘bittere’ plantaardige aroma’s .

Dit was ook de beste optie, want vanaf de eerst dagen van september ging de temperatuur omlaag, minder transpiratie van de druiven, waardoor de ontwikkeling van kleur en fruit doorzette, zonder dat de suikers verder omhoog gingen. Op Château de Nages sloot men de oogst af op 29 september, wat een week eerder is dan normaal.

Beter dan 2016

Het resultaat is verbluffend. Mocht ik u vorig jaar vertellen, dat 2016, een uitzonderlijk jaar was in mijn carrière als wijnmaker, nu weet ik eigenlijk niet wat te zeggen over 2017. Misschien nog wel beter, alleen de kwantiteit ontbreekt. Alle druivenvariëteiten hebben: intense kleur en explosief fruit. In het middenpallet in de mond, proef je dichtheid en is ook souplesse met fijne tannines.

Al met al, kunnen tevreden zijn met de zeer kleine oogst……!

Website: klik hier.

Website Mike Rijken: klik hier

Reacties