Maienfeld: Heidi en wijn gaan samen

Graubünden is het oostelijkste en grootste kanton van Zwitserland. Het is het enige officieel drietalige kanton: Duits, Reto-Romaans en Italiaans zijn er de officiële talen. Hoewel wijn en alcohol bij de jeugd zoveel mogelijk wordt vermeden is het dorp Maienfeld het bedevaartoord voor Heidi-liefhebbers geworden en zijn er meerdere wijnbedrijven die excellente wijnen maken.

In de ongerepte natuur van Maienfeld liet zich meer dan honderd jaar geleden Johanna Spyri (1827-1901) voor haar wereldberoemde Heidi-verhaal inspireren. Het Heidi-verhaal – vertaald in meer dan 50 talen en met een wereldwijde oplage van miljoenen exemplaren – is inmiddels een klassieker in de kinderliteratuur, o.m. ook dankzij de talrijke films, televisieproducties en animatieseries die naar aanleiding van het originele verhaal zijn verschenen.

Heididorf

Dicht bij Maienfeld bevindt zich ook het Heididorp. Boven in de uitlopers van de bergen staan een viertal boerderijen in een gehucht waar de filmopnamen zijn gemaakt. Het is een waar bedevaartoord die door toeristen uit de hele wereld wordt bezocht.

Maienfeld maakt onderdeel uit van het kanton Graubünden. De wijngaarden liggen dicht bij het dorp. Het is een bijzonder microklimaat dat gedomineerd wordt door de uitlopers van de Alpen. Ik proefde een aantal verdienstelijke Riesling-Sylvaners. Spijtig is het hoge prijsniveau mede vanwege de grote vraag van de Zwitsers zelf die niet op een Frank kijken.

Website Graubünden: klik hier

Website: wijnbouw Zwitserland

Reacties