Met Miguel Torres en zijn wijnen door de Amsterdamse grachten

2017migueltorresgroot4

Hondenweer was het gisteren in Amsterdam. Toch scheepte een klein persgezelschap zich in voor een ontmoeting met de President van de ‘Most Admired Wine Brand’, Miguel A.Torres. In de knusse ambiance van de kleine, maar goed geoutilleerde boot www.friendshipamsterdam.com vond een interessante 2017migueltorresgroot4‘Masterclass’ plaats, met gedegen informatie over de missie van dit bekende Spaanse huis, de productieomstandigheden van Torres in Chili en Californië en natuurlijk een toelichting op een serie boeiende wijnen (Mas la Plana 2005,2010,2012 Grans Muralles 1997 en 2010 en Fransola 2015).

Verder een verrassend nieuwe mousserende wijn Cuvée Esplendor de Vardon Kennett 2013. Bij de voortreffelijke lunch aan boord de witte Fransola 2015 en Mas la Plana 2012. Bij het dessert tenslotte een Moscatel. Website: www.torres.es Importeur: Walraven & Sax Amazing Wines & Spirits www.walravensax.nl

2017migueltorresgroot6

Historie Mas La Plana

De eerste oogst van de 20 ha grote wijngaard in de herkomstbenaming Pacs del Penedès vond na de herplanting van 1966 in 1970 plaats. De keuze viel op een groot aandeel Cabernet Sauvignon met een kleinere rol in de assemblage voor Tempranillo en Garnacha. In 1979 bleek de aanpak van Mas la Plana succesvol. Op vergelijkende (blind) proeverijen excelleerde de assemblage met in de hoofdrol de Cabernet Sauvignon. De rendementen werden bewust laag gehouden, de wijn verbleef op Amerikaans eikenhout gedurende zes maanden, waarna de rijpingsperiode op gebruikte barriques volgde. In de jaren tachtig veranderde men de oogst en de vinificatie. De inweking tijdens de vergisting duurde langer en 2017migueltorresgroot5Amerikaans hout werd door Frans hout vervangen. Eind jaren tachtig was de stijl van de wijn veranderd in een minder expressieve krachtige tanninestructuur, naar een minder zware smaak met rijpe en elegante tannines. Begin jaren negentig streefde de wijnmaker naar een intense wijn, met zachte tannines en goed bewaarpotentieel. Frans eikenhout werd de norm.

Proeverij

Mas la Plana 2005. Vanwege de droogte, lagere opbrengsten. Behoorlijke tint bruin. Mooi, complexe en uitnodigende neus. Zachte, volle aanzet met verfijning. Goede lengte en balans. Nu perfect op dronk, maar kan nog jaren mee.

Mas la Plana 2010. Regenachtig en koel jaar. Tempraturen tijdens de groeicyclus onder het gemiddelde. Hoger rendement met lagere alcoholgehaltes. Goede rijpheid. Nog een jeugdige robe. Nog geen spoor van bruin in de onbewogen spiegel. Zuiver en zacht in de neus met prettige fruittoets.

Mas la Plana 2012. Droog jaar met uitzondering van april. Wat regen in oktober. Lagere productie met gezonde druiven. Druiven geselecteerd op de table de trie. 18 maanden op Frans hout. Wat ingetogen in de neus. Goede tannines. De wijn lijkt zich sneller te ontwikkelen.

Grans Muralles Appellation of Origin Conca de Barberà.2017migueltorres5

Een assemblage van garnacha, cariñena, monastrell, garró en samsó. Single vineyard die in de middeleeuwen is aangeplant. Complantation. De bodem bestaat uit steen en leisteen. De met de hand geplukte druiven voor gevinifieerd in stainless steel. Daarna 18 maanden op Frans hout.

Gran Muralles 1997. Een hele omschakeling na Mas la Plana. Behoorlijke tint bruin. Goede kleurdiepte. Complexiteit en goede tannines. Een smaak die ik niet bij die neus had verwacht.

Gran Muralles 2010. Tint paars en zeer diepe kleur. Jeugdige fruitneus. Intensiteit en lengte. Heeft tijd 2017migueltorres7nodig.

Aperitief voor de lunch

Torres introduceerde onlangs een nieuwe mousserende wijn: Cuvé Esplendor de Vardon Kennett. Met deze mousserende topwijn neemt Torres duidelijk afstand van de massale cavaproductie die in grote delen van Spanje (o.a. Valencia) mag worden gemaakt.

De naam is ontleend aan een Engelsman die eind 18e eeuw in Barcelona arriveerde en daar een handelsfirma opzette. Hij kocht een historisch domein van waaruit hij de export van wijn naar het Verenigd Koninkrijk leidde. De druiven (chardonnay is dominant, gevolgd door een klein percentage xarel-lo) in de wijngaarden van Alt Penedès worden met de hand geplukt. De tweede vergisting vindt volgens de traditionele methode op fles plaats. De wijn blijft dertig maanden op de droesem.

De fles van deze mousserende nieuwe wijn ziet er feestelijk uit. Mooie, frisse en uitnodigende neus. Duidelijk de prettige toets van Chardonnay. Sprankelende, beschaafde mousse. Goede lengte en brede, verfrissende smaak. Uitstekend aperitief.

Lunchwijnen

Bij de voortreffelijke lunch drie wijnen. De eerste witte wijn is de Fransola 2015. Een witte druif die aan de basis van een stevige eetwijn staat. Behoorlijk gele kleur en een aparte kruidige neus met een toets van hout dat verder goed is geïntegreerd. Filmend in de aanzet, met lengte en structuur. Voortreffelijke eetwijn.

Mas la Plana 2012. 100% Cabernet Sauvignon. Hierboven besproken. De wijn was een voortreffelijke begeleider van het lamsvlees en de puree.2017migueltorresgroot1

Bij het dessert Floralis Moscatel Oro. 100% Muscat d’ Alexandrie. De vergisting wordt met een brandy gestopt, waardoor het zoetgehalte in de wijn domineert. Heftig glas bij het mooie dessert. Alcoholgehalte 15 vol.%.

Tot slot

Ik heb Miguel A.Torres nog even apart gesproken. We hebben elkaar een aantal jaren geleden ontmoet. Een kort interview met deze zeer gereputeerde wijnprofessional zal ik separaat nog op deze site publiceren. De masterclass was van hoog niveau. Het team van Walraven & Sax komt alle eer toe. Goed voorbereid en uitgevoerd met een fraaie lunch en bijpassende wijnen in een bijzondere ‘nautische’ ambiance. Chapeau!

Jan Rook

Website: www.walravensax.nl

Website: www.torres.es

 

 

Reacties