Mexico Baja California deel 3

Herhaling

Derde dag wijnreis Mexico Baja California

Door Jan Rook en Johan Veenstra

Geradbraakt treffen wij elkaar aan het ontbijt. Jan is door de dampen uit gordijnen en matras volledig doorgerookt en Johan heeft geen oog dicht gedaan door de gillende en schreeuwende gringo’s die de hele nacht zijn raam passeerden.


2018mexicoensenadadag3haven

Koffers terug

Schrale troost is dat de koffers gisteravond laat zijn teruggevonden en verschoning nu weer mogelijk is. Net op tijd, want Jan begon tegen de avond wel erg reductieve aroma’s af te geven en ook Johan bleef
mexico2004_dag3_middagwijngaardniet gevrijwaard van medelijdende blikken van inheemse straatslijpers en bedelaars. Fris ondergoed doet echter wonderen en enkele koppen koffie later stellen wij met een beter hotel in het vooruitzicht vast dat de Mexicaans-Nederlandse relaties beter zijn dan ooit.

Mexicaanse Country

Op dan maar naar San Antonio de Las Minas voor een countrylunch onder de eeuwenoude olijfbomen van de Viña de Liceaga Winery.  Met grote vanzelfsprekendheid worden wij opgenomen in een vrolijk gezelschap mexico2004_dag3_zondagmiddag1abwelgestelde Amerikanen en Mexicanen dat zich laaft aan lamsvlees, wijn en Mexicaanse Country.

Gevechtsvlieger

Een van onze tafelgenoten blijkt een 83-jarige Amerikaan van Argentijnse afkomst te zijn die in de Tweede Wereldoorlog actief was als gevechtsvlieger in Zuidoost-Azië. Als de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki van 59 jaar geleden ter sprak komen valt de praatgrage grijsaard even stil en wist hij de tranen uit zijn ogen. Met trillende stem mompelt hij dat de oorlog rechtvaardig was maar dat dit een onvergefelijke

mexico2004_dag3_johanmetamerikaan1politieke misser was. In één adem door laat hij meteen weten sterk gekant te zijn tegen de Amerikaanse inmenging in Irak en de steun van de VS aan Israël. Opmerkelijke standpunten voor een oorlogsveteraan van de oude stempel.

Fles wijn per dag

Veel tijd om erop door te gaan is er niet want zodra de band weer inzet sleept hij zijn vijf jaar jongere echtgenote mee naar de dansvloer voor een hartstochtelijke tango. “Eén fles wijn per dag – niet meer – dan houd je het tot op hoge leeftijd vol” voegt hij ons in het voorbijgaan nog toe en wij zien geen enkele aanleiding deze wijsheid te bestrijden.

Wijnen

De laatste opmerking is een sein voor ons om ons te concentreren op de wijnen bij de maaltijd. De Castillo de las Minas Chenin Blanc heeft zowel in neus mond iets wat nog het meest aan hars doet denken. Het vleugje citrus maakt de vrij zware en alcoholische (13,5 vol. %!) wijn nog net acceptabel.mexico2004_dag3_middag4as

De Merlot- Cabernet -Franc van hetzelfde huis heeft een indringende, geroosterde geur en naast een smaak van gekookte zwarte bessen ook een alcoholisch zoetje en een portie harde tanninen. Geen drank waarmee je 83 wordt. Wij hopen bij een volgend bezoek aan de winery meer evenwichtige wijnen aan te treffen.

Ensenada

Bij terugkomst in Ensenada is het straatbeeld totaal veranderd: de luidruchtige gringo’s van gisteren zijn van de terrassen verdwenen en hun plaatsen zijn ingenomen door vrijende paartjes en jonge meisjes die in jaloerse afwachting de avond doorbrengen met het gedurig frutselen aan elkanders haar. Het nieuwe hotel blijkt een prachtig havenzicht te hebben en vergenoegd leggen wij ons te rusten, in afwachting van de eerste echte werkdag.

Vorige aflevering: klik hier  

Wordt vervolgd.

Reacties