Monestier La Tour, Bergerac, mooi, maar in opspraak

2018monastier1

De Nederlandse miljonair, woonachtig in Parijs, Philip de Haseth-Möller, kocht in 1998 het oude kasteel met wijngaarden in het dorpje Monastier (Bergerac). Hij renoveerde het domein met het château en de wijngaarden. Hij was zich er toen kennelijk niet van bewust, dat hij de eerste wijngaardeigenaar van Frankrijk zou worden waar een medewerkster haar werkgever aanklaagde voor het niet (voldoende) beschermen tegen pesticiden. In 2012 verkocht de Haseth-Möller zijn bezit aan de Zwitserse magnaat Karl-Friedrich Scheufele die tot de rijkste 300 ingezetenen van Zwitserland behoort.

Monestier La Tour

De voormalige ‘Captainerie’ dateert van de 13e eeuw en werd tijdens de 100-jarige oorlog bij totaal vernietigd. De opvolgende nieuwe eigenaren bouwden het kasteel opnieuw op. In de 17e eeuw kwam de huidige gevel tot stand en twee eeuwen later bouwde men de toren.

Wijngaarden

In de wijngaarden staan 26 ha wijnstokken. Daarvan zijn 14 ha beplant met blauwe druivenrassen (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon and malbec) en 12 ha voor witte variëteiten (sémillon, sauvignon blanc and muscadelle). De productie bedraagt 90.000 flessen rode wijn en 60.000 wit.

Rechtzaak2018monastier1

In 2007, een jaar voor de acquisitie door de Nederlander, openbaarde zich ziekteverschijnselen van vergiftiging door gebruikte pesticiden (merk Cabrio Top) zich bij een vrouwelijke medewerkster in de wijngaarden. Haar werkgever zou in een aanklacht van haar advocaat onvoldoende maatregelen hebben genomen om haar te beschermen tegen het gebruik van pesticiden. In 2014 kwam de rechtszaak op de rol waarbij een associatie zich voegde. De rechter vonniste in het voordeel van de aanklager en in hoger beroep werd het nalaten van haar werkgever bevestigd. Daarmee kwam in de Franse wijn- en landbouwgeschiedenis de eerste veroordeling van een werkgever voor het niet of onvoldoende nemen van maatregelen bij het gebruik van pesticiden tot stand.

Reactie nieuwe eigenaar

La Revue du Vins de France vroeg de nieuwe Zwitserse eigenaar naar een reactie. Karl-Friedrich Scheufele betreurt de gang van zaken, die zich lang voor zijn aankoop van het domein heeft afgespeeld. Vijf jaar na aankoop in 2012 van de Nederlander, kwamen de feiten aan het licht. Toen hij de nieuwe eigenaar werd, stond er over deze zaak niets in de aktes.  Scheufele zegt dus niet precies op deze zaak uit het verleden in te kunnen gaan.

Website Monastier La Tour: klik hier 

Website artikel RvF: klik hier 

Video bezoek Wijnplein in 2008 met eigenaar Philip de Haseth-Möller

Reacties