Petro Kools Ambassadeur Limburgse wijn

Dit jaar is door stichting Promotie Limburgse Wijn een “Ambassadeur Limburgse wijn”  benoemd: een inspirerend persoon die hart heeft voor streekwijn. Wie dat geworden is? Petro Kools, mede-eigenaar, sommelier en meestergastheer van restaurant Da Vinci in Maasbracht. Eerder werd restaurant Da Vinci nog onderscheiden als beste wijnrestaurant en voor door Amerikaanse magazine Wine Spectator voor de wijnkaart met een “Best of Award of Excellence 2020”.

In de met meer dan 1000 verschillende wijnen van over de hele wereld gevulde kelder heeft Petro een indrukwekkende verzameling. Maar er is altijd een speciale plek voor de Limburgse wijn. Meer dan 30 verschillende Limburgse wijnen heeft hij op voorraad, variërend van stil tot mousserend.

Vanaf de lancering van de eerste wijnen van Wijngaard Kruisboom in Klimmen in 2011 is hij nauw bij het domein van de familie Maessen betrokken geweest: “Zo maak ik jaarlijks de proefnotities van de nieuwe wijnen en was ik betrokken bij de keuze van de zo kenmerkende matglazen fles.  Dit jaar verraste Petro ons, om midden in de Covid-19 tijd, met een eigen cuveé te komen gemaakt van de druiven van St. Martinus en van Kruisboom.

Petro Kools heeft met deze zelfde passie veel van zijn gasten te Limburgse wijn laten ontdekken en waarderen. Zijn enthousiasme is een inspiratie voor vele vakgenoten. Te midden de eerste wijngaard van ons land, Slavante, kreeg hij de waardering uitgereikt door Joost van de Akker, gedeputeerde Provincie Limburg. Dit midden in de eerste wijngaard van ons land, Slavante. Vanaf vandaag mag Petro Kools zich de “Limburgse wijnambassadeur 2020” noemen.Van de Akker gaf aan dat hij het een geweldig initiatief vindt waar hij graag achter staat. Limburg heeft potentie om het wijntoerisme uit te bouwen. Leontien Mees, directeur Maastricht Marketing (VVV) voegde daar aan toe dat de tijd rijp is en dat de potentie die de horeca en wijnbouwers in Limburg hebben erg groot zijn. Samen met Visit Zuid Limburg en de provincie zijn al veel goede stappen gemaakt en nog te doen. De Limburgse wijnweek die vanaf 12 september tot 20 september duurt biedt de toerist in ieder geval een mooie gelegenheid om de Limburgse wijn te leren kennen. Voor de liefhebber staat op www.limburgsewijnweek.nl een compleet overzicht.  Jules Odekerken, voorzitter van stichting Promotie Limburgse Wijn: “De Limburgse Wijnweek biedt de mogelijkheid om in contact te komen met de wijnproducenten, de lokale wijncultuur en natuur. Ga erop uit en ga genieten.”

Foto Harry Heuts

Foto: vlnr: Lidy van Kleef (links) Petro Kools en Joost van de Akker

Reacties