Pisco: Peru-Chili

Pisco is een sterke drank die wordt gedistilleerd uit het sap van druiven.  De drank wordt gemaakt en gedronken in Peru en Chili . Peruaanse en Chileense producenten zijn verwikkeld in een langdurige juridische strijd om het recht de drank onder de (exclusieve) naam ‘pisco’ te produceren. De naam pisco heeft geen wettelijke bescherming.

Oorsprong

Pisco komt oorspronkelijk uit de stad Pisco in Peru. De meeste pisco in Chili komt uit de Valle de Elqui dat 70 km ten oosten van de kustplaats La Serena ligt op 470 km ten noorden van de Chileense hoofdstad Santiago. Om de Chileense claim op de naam kracht bij te zetten, kreeg in 1936 het dorpje La Unión de nieuwe naam Pisco Elqui.

Valle de Elqui

Valle de Elqui

De Valle de Elqui is een vallei waar de rivier de Elqui stroomt die na 140 km uitkomt in de Stille Oceaan. De vallei heeft een hemel die tot een van de helderste van het zuidelijk halfrond wordt gerekend. Op de top van de bergen staan internationale sterrenwachten.

In de vallei ligt een van de vele stuwdammen die de regio rijk is: de stuwdam Puclaro, die zich op een hoogte van 432 meter boven zeeniveau bevindt in een sector die bekendstaat als het Nauw van Puclaro. Het bijbehorende stuwmeer heeft een volume van 200 miljoen liter water en een oppervlakte van 760 hectare.

Wijnbouw

Door de lange, warme en zonnige perioden gedurende het gehele jaar is de vallei uitstekend geschikt om voornamelijk druiven voor de lokale Chileense sterkedrank pisco te produceren. Wijnplein bezocht meerdere keren de bekendste wijnbedrijven Falernia (bij het stuwmeer) en Cavas del Valle.

Vicuña 

In de vallei ligt het stadje Vicuña  waar het plaatselijke museum volledig gewijd is aan de belangrijkste inwoner Gabriela Mistral (1889-1957), dichteres, diplomaat, hoogleraar en in 1945 winnaar van de Nobelprijs voor Litteratuur.

Museo

Pisco

Bij het plaatsje Vicuña ligt ook de belangrijkste Chileense producent van pisco het bedrijf Capel. https://www.piscocapel.cl/cooperativa/#inicio In de vallei van Elqui is de muskaatdruif de belangrijkste druivenvariëteit.

Pisco Sour

In Chili drinken de studenten vooral pisco met cola. De cocktail pisco sour is niet alleen in Peru, maar ook in Chili geliefd. De kwaliteit van de Peruaanse pisco is doorgaans hoger dan die in Chili. Oorzaak is dat de productiegebieden in Peru noordelijker en warmer liggen dan Chili waardoor het distillaat een hoger alcoholgehalte krijgt en de most maar 1 keer behoeft te worden gestookt. Ook in de Chileense hoofdstad genieten de Peruaanse restaurants een goede reputatie vanwege de beste cocktail met pisco sour.

Recept

De cocktail wordt gemaakt met geklopt eiwit, limoen of citroensap (lemon de pico) en ijsblokjes met een paar druppels bitterdrank. Klik hier voor het recept.

Meer informatie: klik hier.

Reacties