Wijndiscussie tijdens kerstdiner

2016mike1

Het gebeurde midden jaren zestig in de vorige eeuw. Ik was 15 jaar en verzot op alles wat over wijn werd geschreven. Ons kerstdiner was – zoals in de meeste Nederlandse gezinnen – het hoogtepunt van kerstmis. Zoals bij veel families, verscheen op de mooi opgedekte en versierde tafel de ‘verplichte’ rollade.

Mijn vader las voor uit de Bijbel, iets dat hij overigens alleen met kerstmis deed. Daarna haalde hij een fles rode wijn tevoorschijn en droeg hem als een baby naar de tafel. Mijn vader gaf een toelichting over de geselecteerde wijn. Het was een fles Châteauneuf-du-Pape. Hij vertelde dat de wijn in de Franse 2016mikekaartRhônevallei was gemaakt. De naam Châteauneuf-du-Pape refereert aan een klein dorp met een kasteel. In 1309 wordt in Avignon paus Clemens V geïnstalleerd. De nieuwe paus kwam uit Bordeaux waar hij een landgoed bezat (het tegenwoordige Château Pape Clément). Het lag voor de hand dat de nieuwe paus een groot wijnliefhebber was en de wijnbouw stimuleerde.

Terug naar het kerstdiner. Mijn vader vertelde dat Châteauneuf-du-Pape alleen in rood werd gemaakt. Dit was het moment, dat ik als ‘snotneus’ van 15 jaar voelde dat ik moest ingrijpen. Ik had namelijk een artikel gelezen, waarin ook de witte versie van deze wijn werd besproken. Het is een kostbare wijn die geassembleerd is van wijnen gemaakt van diverse druivenvariëteiten. De vredige sfeer aan tafel veranderde, omdat ik de durf had om de autoriteit van mijn vader op wijngebied ter discussie te stellen. Mijn moeder zag in gedachte al de rollade ontaangesneden teruggaan naar de oven. Zover kwam het gelukkig niet. Mijn vader stelde mij 100 gulden (een vermogen voor een jongen van 15 jaar) in het vooruitzicht als ik een fles witte Châteauneuf-du-Pape kon laten zien. Het diner verliep verder in een goede sfeer. Daags daarna ging ik op zoek naar de betreffende witte wijn. Die vond ik, hoewel ik er wel 50 gulden voor moest neertellen. Mijn vader viel bijna van zijn stoel, toen ik met de witte Châteauneuf-du-Pape aankwam. Hij nam sportief zijn verlies en betaalde de 100 gulden.

Jan Rook

Wijnplein

Reacties