Wijngaardlabyrint als spirituele ervaring

2018labyrint1

Geert en Myriam Hermans hebben bij de Brabantse plaats Schijndel een opmerkelijke boerderij met een wijngaard in de vorm van een labyrint, een kruidentuin met een 80-tal kruiden, fruitbomen, een camping en winkel met producten uit eigen tuin. Hun project heet ‘Winery & Herbs’.2018labyrint6

Labyrint-Doolhof

Het labyrint moet niet worden verward met een doolhof. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een wezenlijk verschil. Een doolhof is een gangenstelsel waarin men de keuze heeft uit verschillende paden. Hierdoor is het gemakkelijk om in een doolhof te verdwalen. Een labyrint is echter niet ontworpen om de weg te verliezen, maar om de weg te vinden. Ondanks de bochten en tegengestelde looprichtingen kan men erop vertrouwen dat het centrum altijd bereikt wordt. In tegenstelling tot het lopen in een doolhof, kan het lopen van een labyrint aanvoelen als een meditatieve ervaring. Op de video van Wijnplein gemaakt met onze drone is de blauwe kleur afkomstig van de blauwe netten die de druiven vooral tegen de wespen moet beschermen.

Labyrint van Chartres

Het labyrint van de kathedraal van Chartres is een van de weinige grote middeleeuwse labyrinten, die tot op de dag van vandaag behouden is gebleven. Het enige wat ontbreekt, is de koperen plaat, die in het middelpunt heeft gelegen. Deze is tijdens de Franse revolutie (eind 1800) tot kanonskogels omgesmolten. Het labyrint ligt nog steeds in de originele vloer van de kathedraal. Het labyrint wordt gedateerd rond 1200. Het werd “De weg naar Jeruzalem” of “de Mijl” genoemd.
2018labyrint4

Spiritueel pad

Het labyrint van Winery & Herbs is opgezet met inspirerende interpretaties in het achterhoofd. Maar in het bijzonder is het een spiritueel pad, waarvan de waarde zowel universeel als uiterst persoonlijk kan zijn. Uiteraard is het aan de behoefte van bezoeker, om zelf om te bepalen welke interpretatie het meest van toepassing is. Het lopen van het pad neemt ongeveer een uur in beslag.

2018labyrint3

Biologisch met veel variëteiten

De wijngaard is volledig biologisch en is beplant met resistente druivenvariëteiten die uit Duitsland zijn geïmporteerd. In de wijngaard staan een 15 tal rassen aangepland. Blauwe en witte druiven. Deze variëteiten zijn zogenaamde ‘PIWI-rassen’. Minder gevoelig voor schimmelziekten. Het zijn in Duitsland veredelde rassen. Hiervan maken ze witte- en rode wijnen.

Website: www.wineryandherbs.nl

Meer over labyrint van Chartres: klik hier

 

 

Reacties