1. Introductie concepten over Vitis Vinifera

De ontwikkeling van kennis over wijn heeft een sterke band met de kennis van biologie, klimatologie en natuurlijk landbouw. Waarom is het beschrijven van de smaak van een Syrah of een Chardonnay zo boeiend? De variëteit of druivenras is een indicatie en de locatie van de wijngaard heeft ook een invloed op de ontwikkeling van aroma’s en soms de vinificatie techniek en ontwikkeling op fles.

Als we een wijngaard zie, heeft de agronoom bewust een aantal planten per hectares een een richting van het aanplanten aangegeven. Het is een manier om door het jaar voor de plant te zorgen en ook te besluiten welke variëteiten het beste passen bij het type grond en klimaat. We horen op een bezoek in de wijnbedrijf als consument geen woord over klonale – of massale selectie en zeker niet veel over de onderstam waarop de plant wordt geënt.

U kunt inderdaad veel leren over de Amerikaanse wijnstok en de rol tijdens de phylloxera die door de druifluis duizenden wijngaarden heeft vernietigd. Hier zien we een lange lijst met rare namen zoals SO4 of 5BB, misschien zeggen de namen u niets, maar hier zitten de belangrijkste veranderingen in de hedendaagse wijnbouw. Naarmate, we meer de kern van de reproductie van planten bestuderen, is het veel makkelijker voor u om een relatie te leggen met de regio, het druivenras en de smaak van de wijnen.

Het maakt niet zo veel uit hoeveel variëteiten je kan noemen of de wijn daarvan geproefd hebt want het is maar een ervaring die snel vergeten wordt. Mijn drie eerste opdrachten van deze sessie zijn de volgende:

  1. Als je op reis gaat, kies dan een wijn uit de regio en observeer op uw bezoek hoe oud de planten zijn en ook in welke levenscyclus ze op dat moment zitten. Met die informatie zal je de natuur een beter begrijpen;
  2. Als je een wijn in de wijnspecialzaak koopt, kies dan voor een assemblage (blend) of een wijn die voor 100 percent gemaakt in de regio die je al bestudeerd hebt. Voorbeeld: kies voor Pinot Noir uit Central Otago in Nieuw-Zeeland. Kies voor klassieke wijngebieden om te beginnen;
  3. De laatste opdracht is: probeer de woorden die je in deze de module niet kent met eigen worden uit te leggen, zoals: assemblage, Amerikaanse wijnstok of klonale selectie.

In de volgende module bestuderen we: interactie in de wijngaarden en omgeving. De modulen zijn georiënteerd op een breed publiek op Instagram. Reacties: Paula Rook paula@wijnplein.nl

Reacties