Chili Nieuws (2)

Door: Paula Rook-Anabalón Pereira

Santiago heeft nu nieuwe maatregelen aangekondigd die een deel van de bevolking verbiedt om zonder toestemming naar buiten te gaan. De gebieden waarin meer besmettingen zijn volgens de regering: “de bronnen die de ziekte verspreiden”.

Ze voorspelen een dramatische scenario, waaronder het huren van een ruimte in Huechuraba (Espacio Riesco) en het kopen van 800 bedden. Er zijn 156 mensen hersteld van het virus dat inmiddels 8 doden telt en 2449 besmette Chilenen. 52,9 percent daarvan leeft in Santiago (stad met 7,1 miljoen inwoners).

Paaseiland is nu in quarantaine. Een persoon raakte besmet waarvoor geen verklaring is. Ze vinden dat het op het eiland te gevaarlijk is en er plotseling een uitbraak kan komen. In steden op het land is ook quarantaine aangekondigd om te voorkomen dat mensen de ziekte verspreiden zoals in Temuco in het Zuiden.

Andere punt van aandacht is een verpleegtehuis in Puente Alto in Santiago waarin drie ouderen besmet raakten. Alle drie liggen nu in het ziekenhuis. De kranten melden dat een vrouw die het eten voor de ouderen bereide positief is getest op Covid-19.

Een vrouw die in quarantaine zou moeten zijn ging naar de shopping mall van de sjieke wijk Las Condes. Ze bleef buiten terwijl haar man en zoon binnen in de supermarkt waren. Mensen vonden het zeer onverantwoord  en maken het leven van de vrouw echt zuur. De supermarkt is tijdelijk gesloten totdat alles weer hygiënisch  is.  Hier spreekt de burgemeester Joaquin Lavin die nota bene, ooit president van Chili wilde worden: “ze moeten allemaal een boete krijgen”.

In contrast met de alarmerende reacties van de regering en burgers in de stad, was er een incident in de gevangenis van Puente Alto in Santiago. Een man is in de gevangenis positief getest voor Covid-19. Hij verblijft nu binnen in de gevangenis in een “geïsoleerde ruimte”. De omstandigheden in de gevangenis zijn niet hygiënisch en de gedetineerden leven te dicht op elkaar.

De gevangenisleiding heeft alle gedetineerde gemaand om rustig blijven. Het resultaat: paniek, vechten en vuurtjes. Ze vertellen dat de ruzie begon toen ze bezig waren met schoonmaken! Een week geleden probeerden ze ook te ontsnappen uit de grootste gevangenis van Santiago met 4000 gedetineerden.

Welke financiële maatregelen zijn genomen? De volgende maatregelen gelden alleen voor een 40% van de  lagere inkomen groepen: de rekeningen voor elektriciteit en water worden nu niet betaald, maar kunnen in termijnen in de komende 12 maanden worden voldaan. Internet is tijdelijk gratis voor mensen die al een contract voor internet hebben. Voor water is een 100 percent subsidie voor de eerste 15 kubiek meter. De Chilenen zijn de schandalen niet vergeten van corruptie waarin de bedrijven in kwestie zijn betrokken.

Als ze hun medewerkers niet betalen tijdens de crisis, kunnen de medewerkers een werkloosheidsuitkering van 70 of 50 percent van de salaris aanvragen. Het percentage wordt elke maand minder. Ze zullen ook een Bonus Covid-19 geven van 50.000 (52 euro) chilean pesos per kind per gezin dat al een subsidie ontvangt.

Paula Rook-Anabalon Pereira

Vijf nieuwe ziekenhuizen  zullen in april met spoed worden geopend. Een belangrijke bron van kritiek is het verschil van testen op het virus. De regering gebruikt de test Polymerase Chain Reaction (polymerase ketting reactie). Als de maatregelen op tijd worden genomen zet het echter weinig zoden aan de dijk. Afstand houden is namelijk lastig in Chili. De doorgaans kleine woningen maken quarantaine voor vele families in Santiago onmogelijk. Voorbeeld: er zijn mensen die in groepen wonen in kleine (50 m2) huisjes omdat er geen sociale woningsector is.

De pers in Chili gebruikt Italië of Spanje als voorbeeld voor Chili. Ik vind het een slechte vergelijking, want afstand houden is essentieel. Mensen volgen de maatregelen niet op: hier begint het probleem.

Wijngaard Seña

Chilenen voelen zich gehoord en blij dat er op televisie veel aandacht is. Als ze in beeld komen, maken ze de politici belachelijk. Ze maken van de hele pandemie een soort ‘zombiefilm’ en dragen mondkapjes zoals in China (een nieuwe manier om te protesteren) terwijl ze in de file bij de supermarkt dicht bij elkaar staan te praten. Ze respecteren de quarantaine niet en liever gaan ze thuis dood dan opgenomen te worden in het sjieke Espacio Riesco in Huechuraba in een duur bed van 2 miljoen Chileense pesos (2140 euro).

De Chilenen zijn bijzonder! Het wordt een soort festival van mondkapjes, bange en zieke mensen…

Ir. Paula Rook-Anabalón Pereira BSc(Agr)

Eerste Chili Nieuws: klik hier

Reacties