Chili update 3

Economische stabiliteit

Volgens de cijfers van het Chileense economische autoriteit (Subsecretaria de Relaciones Economicas Internacionales) is 0,7% meer wijn per fles geëxporteerd maar 25% minder export van bulkwijn in de periode 2020 januari-maart vergeleken met 2019 in dezelfde periode. China is in waarde de belangrijkste consument van Chileense wijn met DO (Denominación de Origen). De cijfers tonen een daling met 10,6% aan t.o.v. januari-februari in de 2019-2020. Er is nog steeds een positieve trend in geld in landen zoals: Japan, Brazilië, Verenigde Koninkrijk, Verenigde Staten, Nederland en Canada.

De cijfers voor Chili in rapporten van de OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling ) zijn positief, maar het is duidelijk dat alles ook hier zal veranderen. Ze praten in ieder geval over plannen voor belasting hervormingen. Andere indicatoren over de risico’s van Chili zijn positief ondanks de financiële druk door de sociale crisis in dit Zuid-Amerikaanse land. De banken reageren ook zeer snel met maatregelen die de economie zullen beschermen.

In het nationale nieuws van Chili zien we voortdurend de namen van banken zoals Santander, Banco de Chile of bedrijven zoals CCU (Compania de Cervecerias Unidas). Hier zitten de directeuren met hoge salarissen. Het salaris van de directeur van Banco de Chile en CCU bedroeg 1.817 miljoen dollar in 2019, 28,8 percent meer dan het vorige jaar. Het is het bewijs dat het goed gaat met de bedrijven.

Het klimaat

De Niño of Niña is niet te verwachten in de Stille Oceaan voor de maanden  februari, maart en april 2020. Het betekent onzekerheid over de weerverwachting, omdat het onduidelijk is of Chili te maken krijgt met regen of droogte. In de laatste maanden (en jaren) is het vooral droog geweest. Dit zal in het zuiden wel zo blijven. In de centrale zone van Chili zal het niet veel veranderen of regenachtig zijn. Voor de wijnsector zal het dit jaar kritisch worden vanwege de ‘megadroogte’.

Chili heeft van 2010 tot 2019 de langste en meest intense droogte in de geschiedenis gekend.  Er is duidelijke een trend naar droogte. De natuurlijke variabiliteit in de atmosferische – en oceanische modellen spelen hier een belangrijkste rol. Een tekort van 25% aan regen kan de oorzaak van klimaatverandering zijn. In september 2019 had men al minder regen dan normaal in de Coquimbo Regio en de Magallanese Regio. Bijvoorbeeld: in Curico (zuiden) krijgt men normaal in september tussen 24.8 tot 64 mm regen. Het was echter minder dan 24.8 mm regen.

Wat is er meer te verwachten?

Op straat zien we dat de mondkapjes in de mode zijn. Men maakt het zelf thuis en gebruiken de uitleg op de website van het Ministerie van Gezondheid. Chilenen gaan liever op straat met een mondkapje dan in quarantaine te blijven zitten.  Er zijn inmiddels 133 doden gevallen, 4.338 mensen zijn hersteld en in totaal zijn 10.088 Chilenen besmet. Ze praten over het geleidelijk terug naar school gaan in mei. Ze kunnen tweedehands kleding dragen, wijn uit blikjes gaan drinken of misschien gaan ze in de komende maanden weer protesteren. Ik denkt dat in Chili een compleet nieuwe levensstijl na de coronacrisis zal ontstaan.

Ir. Paula Rook-Anabalón Pereira BSc(Agr)

Foto: Paula en politie agent in La Moneda (regeringsgebouw Santiago)

Vorige bericht over Chili: klik hier

Reacties