Chili update 5

Chili kan worden gebruikt als een land voor experimenten voor een vaccin met de naam CoronaVac geproduceerd door de Chinese farmaceut Sinovac Biotech. De organisatie IMII (Instituto Milenio en Inmunologia en Inmunoterapia) werkt samen met deze Chinese farmaceut. Roberto Angelini hoofd van een van de grootste investeringsorganisaties in Chili, steunt het project in samenwerking met vier andere kapitaalkrachtige deelnemers. Ze willen een donatie geven voor 150 miljoen dollar. De initiële productie zou 100 miljoen doses per jaar worden.

Nederland heeft samen met drie Europese landen een overeenkomst met farmaceut AstraZeneca gesloten voor 300 tot 400 miljoen doses van een te ontwikkelen coronavaccin. In Zuid-Amerika is een klein groep mensen die zo snel mogelijk wil gaan experimenteren met mensen.

Wijngaarden Matetic

Twee dagen per week vergunning

Katherine Martorell verantwoordelijk voor ‘criminele preventie’ heeft besloten dat het beter is slecht twee dagen per week een vergunning te geven aan mensen om eventjes naar buiten te gaan naar de supermarkt, naar de dokter of om de hond uit te laten. Tot nu toe zijn de aantallen besmettingen niet gedaald. De enige manier om het te controleren is de mobiliteit sterk te beperken van een groep mensen die niet het virus dragen. Ze vermoeden dat iedereen een potentieel gevaar is op straat en een crimineel is.

Doden door Covid-19

De nieuwe Minister van Gezondheid Enrique Paris die Jaime Manalich, opvolgt, denkt dat het beter is zo lang mogelijk thuis te blijven anders vreest hij een ineenstorting van het gezondheidssysteem. Vroeger hadden ze alleen PCR ( polymerase chain reaction ) getest in de statistiek van de overleden personen. Het aantal doden zal stijgen nu de potentiële Covid-19 doden aan de cijfers zullen worden toegevoegd. Het is een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Uitzicht Hotel Hyatt

Ziekenhuis

In het officiële rapport (14 juni 2020) van het Ministerie van Gezondheid in Chili, verblijven in de ziekenhuis 8.4 % van het totaal aantal Covid-19 besmettingen: 15.074 personen. Het totaal aantal mensen in een IC bed is 1.521 (5 juni 2020). Arteriële hypertensie (30.8 percent), diabetes (19,6 percent) en zwaarlijvigheid. De chronische ziekten en astmatische aandoeningen zijn de meest voorkomende ziektes in de groep van mensen die in de ziekenhuis worden opgenomen. Het aantal besmette personen in de leeftijdsgroep 18-49 jaar is vastgesteld op 4296 ziekenhuisopnames door Covid-19. Het is het hoogste aantal opnames van alle leeftijdgroepen.

Niet roken of wel roken?

Naar mijn mening is zeer triest dat mensen al zo jong allerlei zware ziektes hebben. De preventie van hypertensie (hoge bloeddruk) is een kwestie van kennis van gezonde leeftijdpatronen zoals: niet roken, gevarieerd eten, voldoende beweging, beperking van spanning en stress en het ‘matigen’ van alcoholgebruik.

Smog

De quarantaine is vaak de oorzaak van stress en spanning. Het beperken van roken sta niet bovenaan in de lijst van Chili. De smog in de acht miljoen mensen tellende hoofdstad Santiago is schadelijk voor mensen die wel van sporten houden. Alles wat te maken heeft met de adviezen om gevarieerd te eten is voor armoedige mensen niet van toepassing, want ze hebben vaak niets meer te eten dan een doosje met rijst en pasta. Hoezo veel groente en fruit?

Paula

De echte vijand

Het virus is niet de vijand zoals de regering wil benadrukken, maar de algemene slechte gezondheid van de Chilenen. Jammer voor Chili, maar zelfs de quarantaine zal niet helpen om het virus te stoppen. Hoe lang zal het duren voordat al de mensen die nog geen klachten hebben de straat op gaan voor een groot protest.

Chili met de falende politiek en al de ongezonde levenspatronen is het perfecte land voor allerlei experimenten. De Chilenen moeten op deze manier dom blijven en accepteren dat een klein groep rijke mensen de lakens uitdeelt.

Ir. Paula Rook-Anabalón Pereira BSc(Agr)

Vorige Chili Update: klik hier.

Reacties