Column: Maradona

De dood van Diego Armando Maradona en de daarop volgende reacties van de Argentijnen waren heftig. Wie echter vaak in Zuid-Amerika verblijft, zijn dit ‘toestanden’ die niet verrassend zijn en nou eenmaal bij de voetbalsport daar horen.

Twintig jaar geleden bracht ik voor het eerst een bezoek aan Argentinië en Chili. Ik herinner me, dat ik als journalist door de meereizende sommeliers tot coach werd gebombardeerd in een voetbalwedstrijd tegen medewerkers van wijnproducent Norton in Mendoza. Het werd een gelijkspel omdat waarschijnlijk de directie van Norton zijn voetballers had ingefluisterd, dat de Nederlandse gasten niet voor schut mochten worden gezet…

Een andere voetbalherinnering is een vlucht vanuit het vliegveld van Buenos Aires naar het noordelijk gelegen Salta. Op het programma stond een bezoek aan het afgelegen wijnbedrijf van een Zwitserse miljonair. Op het vliegveld kocht ik een pet met de naam River Plate de belangrijkste opponent van Boca Juniors in Buenos Aires. Toen ik in het vliegtuig naar mijn stoelnummer zocht keken de passagiers mij met verbazing aan. Hoe durft iemand met zo’n pet op in het vliegtuig te lopen? Als blikken konden doden…

Aan de andere kant van de Andes in Chili is voetbal ook van levensbelang. Mijn schoonfamilie woont in de hoofdstad Santiago dichtbij het stadion van Colo Colo. De belangrijkste wedstrijd is de confrontatie met stadgenoot Universidad de Chile. Zoiets als in Nederland Ajax tegen Feijenoord maar dan in een stad met 8 miljoen inwoners.

De opgefokte supporters maken de directe omgeving tot een ‘warzone’. Voor en na de wedstrijd gaan ze elkaar te lijf en richten vernielingen aan. In de straat van mijn schoonmoeder patrouilleren de gepantserde bussen van de oproerpolitie. De alcoholafdeling van grote supermarkt in het enorme winkelcentrum is de dag voor de wedstrijd gebarricadeerd. Zuid-Amerikaanse ‘toestanden’ zijn niet te vergelijken met schermutselingen in en rond Nederlandse voetbalvelden.

De belangrijkste man van Argentinië  is niet meer. Pluisje was een geweldige voetballer, maar buiten het veld hield hij er een gevaarlijke levensstijl op na. Het is hem fataal geworden.  

Jan Rook

Reacties