Column: ‘Papier Hier’

Deze week ontving ik in mijn brievenbus ‘De Wijngids’. Het is een boekwerk geworden onder de redactie van Cees van Casteren (CvC) MW. De gids telt maar liefst 240 bladzijden.

De Wijngids bevat de proefbeoordelingen van de drie MW’s die Nederland rijk is. De wijnen zijn blindgeproefd, voorzien van een cijfer en een prijsindicatie. De wijnen mochten niet meer dan 25 euro (consumentenprijs) kosten.

Samensteller CvC permitteert zich soms enkele merkwaardige ‘uitstapjes’. Op deze site staat binnenkort een uitgebreide recensie, maar ik geef u alvast een voorbeeld ter illustratie.

Staete Landt Sauvignon Blanc  Marlborough Nieuw Zeeland 2018. Beschrijving: Onder weg van Queenstown naar Cromwell ligt een van de beroemdste bunjeejumps ter wereld. Hier staat het hele jaar door een stroom toeristen in de rij om zich in het ravijn te storten van de Kawarau Gorge, in navolging van AJ Hackett. Iedere keer als ik het spektakel gadesla , ben ik me weer pijnlijk bewust van mijn eigen hoogtevrees, realiseer ik me hoe fenomenaal mooi het Zuidereiland vanaf dit plateau is en denk met een glimlach op mijn gezicht aan de omschrijving van Marlborough Sauvignon Blanc door James Halliday als een ‘bunjeejump in een kruisbessenstruik’ (einde citaat).

Een aantal niet onbelangrijke importeurs worden in de lijst van wijnhandelaren niet genoemd. Zo vroeg ik me af of bijvoorbeeld Kwast Wijnkopers – die ontbreekt met wijnen – geen kwaliteitswijn van onder de 25 euro verkoopt. Vinden andere ontbrekende handelaren zoals ORB en De Bruijn dat het proefpanel van MW’s wel voldoende geschoold is om hun wijnen aan hen toe te vertrouwen?

Mijn grootste bezwaar van het boek is het project zelf. Weet CvC niet dat de ‘papierwereld’ inmiddels zijn beste tijd heeft gehad? Veel wijnbeoordelingen staan niet meer op papier, maar staan online (al of niet beveiligd met een wachtwoord, waarvoor moet worden betaald). Heeft de samensteller wel eens van een applicatie gehoord? Als het gaat om het snel opzoeken, dan is een boek achterhaald.

Jan Rook

Vorige column: klik hier

 

 

Reacties