De toestand in de wijnwereld (2)

De organisatie van wijn producerende landen (OIV) presenteerde de afgelopen week de cijfers van over wijnconsumptie en productie in de wereld.

Covid-19 en de handelsbelemmeringen zijn de negatieve oorzaken van een zwakke positie van productie en consumptie in de wijnwereld.

De president van de OIV vergeleek de crisis van 2020 met die van de financiële ellende die ons in 2008-2009 overkwam.

Zelf verbleef ik destijds voor drie maanden in Chili met reizen in dit mooie land en het gezellig samenzijn met mijn schoonfamilie in Santiago.

Opeens zagen we toen de wijnvacatures in Nederland teruglopen. Importeurs en wijnhandelaren trapten op de rem. Daarbij is toen veel werkgelegenheid in onze branche verloren gegaan.

De vaststelling van de OIV dat de huidige crisis nog wel even aan zal duren is niet prettig. Producenten en importeurs proberen de ‘tering naar de nering’ te zetten en schakelen van fysieke presentaties over naar online-gebeurtenissen.  Wijnplein kan daarbij het platform bieden waar de communicatie op kan plaatsvinden.

Op de Nederlandse televisie zag ik gisteravond in het programma OP1 de bekende ‘hangsnor’ die met een meegenomen oude wijnstok een college vorstproblemen wilde geven. Op tafel uiteraard de wijn die de ‘pias van de Nederlandse wijnwereld’ zelf produceert.  Zijn merkwijn die op alle schappen van AH staat  (La Tulipe) lijdt niet onder vorstproblemen. In een interview vertelde hij dat zijn gehele voorraad van in Bordeaux gemaakte wijn in een keer aan een Engelse supermarktketen heeft verkocht.

Toen het op proeven aankwam, zakte de ‘snor’ aan het einde van het programma bijna door zijn stoel, toen een van de aanwezigen de smaak vergeleek met zijn herinnering aan Caveau (uit de kelders van Verbunt) van 40 jaar geleden.

 Al grinnikend dacht ik “Put it in your pipe aan smoke it”.

Vorige toestand: klik hier.

Jan Rook

Reacties