OIV: Covid-19 en China zorgden voor negatief 2020

De invloed van Covid-19 (vooral in het eerste kwartaal 2020) en de daling van de consumptie in China hebben voor een vermindering van de wereldwijnconsumptie gezorgd.

Tijdens de persconferentie van de OIV in Parijs werden de cijfers over 2020 gepresenteerd van de wereldwijnproductie en consumptie.

De aanplant van wijnstokken in de wereld  bestrijkt nu 7.3 miljoen ha. Daarvan nemen Spanje, Frankrijk en Italië met 60% het leeuwendeel voor hun rekening.  De rest (40%) wordt voornamelijk gedomineerd door de Verenigde Staten en China.

De wijnproductie bedraagt 260 miljoen hl hetgeen 1% meer is dan in 2019, maar nog steeds onder het jaargemiddelde ligt.

De wijnconsumptie vindt voornamelijk plaats in de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en Duitsland. In China vond in 2020 een duidelijk daling van de consumptie plaats (-17%) evenals Zuid-Afrika met 19%.  Per capita bedraagt in Nederland de wijnconsumptie 24,2 liter. Onze zuiderburen de Belgen consumeren wat meer met 26 liter per hoofd van de bevolking.  Wereldwijd daalde consumptie met 2% in volume en 6% in waarde.

Argentinië leverde qua wijnproductie voornamelijk door vorstproblemen 6,4% in. Chili en Australië konden hun niveau van productie vasthouden. De wijnverkoop online kan niet het verlies door Covid-19 compenseren. Champagne kreeg een sterke daling in de verkoop te verduren met een daling van 18% in volume. Prosecco daarentegen wist wat meer te verkopen in de export met 4% in volume en 3% in waarde. Bag in the Box doet het goed in landen zoals de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Japan en Scandinavië.

Drie ontwikkelingen remden de groei verder af: de heffingen in de VS, daling verkoop Australische wijn in China en de Brexit.

Op een vraag van een journalist, of de financiële crisis in 2008 en 2009 te vergelijken is met de huidige situatie, antwoordde de president van OIV dat de wereld waarschijnlijk met hetzelfde schema te maken heeft. Vooral het eerste kwartaal van 2020 is van sterke (negatieve) invloed geweest. De crisis is volgens hem nog niet voorbij.

China is niet langer de ‘driving factor, maar het oosten is meer dan alleen China. Op de vraag naar de betekenis van sustainability voor de OIV, verwijst hij naar het ambitieuze plan van de organisatie en de strategie voor 2023 en 2024.

 Het rapport van 2020 is beschikbaar op: klik hier.

Reacties