Terug van Australisch avontuur

Remon van de Kerkhof (41) is een van de bekendste maitre-sommeliers van Nederland, zoon van oud-voetballer René van de Kerkhof. Remon studeerde en werkte elf jaar in Australië. Hij haalde aan de Universiteit van Adelaide een meestergraad in wijnmaken en wijnbouw en liep stage in o.a. Megill Estate in Adelaide, thuishaven van de fameuze topwijn Grange. In 2007 bezochten we hem en maakten o.a. een video (klik hier).

Sfeer in Australië

Remon werkte in Adelaide en Sydney. De sfeer in de Australische restaurants is volgens hem meer ontspannen dan in Europa.  De lunch zit vaak vol en de gasten nemen minder tijd om te eten. In Europa gaat men naar een sterrenzaak toe om er een hele avond te genieten; in Australië mag het allemaal 2017kerkhof2sneller gaan. Sherry en champagne zijn geen gewilde wijnen. De Australiër gaat vooral voor rode wijn. Remon kwam vorig jaar terug in Nederland waar hij weer in het restaurant van Parkheuvel in Rotterdam ging werken.

SVH Wijnmeester

Tijdens zijn werk in Rotterdam slaagde hij voor de meesterproef als SVH Wijnmeester het hoogst bereikbare op wijngebied in de Nederlandse gastronomie. Master of Wine is voor hem het summum dat hij op wijngebied kan bereiken. Ter voorbereiding volgt hij bij de WSET het niveau 4. Ook heeft hij Level 3 van de Court of Master Sommeliers (CMS) bereikt.

Terug naar Brabant

Hoewel Remon met plezier in Parkheuvel werkte besloot hij toch naar het Brabantse land terug te keren. Het tweesterrenrestaurant De Treeswijkhoeve (tussen Eindhoven en Valkenswaard)  vroeg hem als Maitre-Sommelier en sinds 1 maart werkt hij daar nu.

2017kerkhof3Ontwikkelingen

Gevraagd naar de opkomst van internet en de app’s die restaurantgasten gebruiken, stelt hij, dat de gasten ook weten dat prijzen van wijnen nu eenmaal in een restaurant anders zijn dan in de winkel. Hij probeert vooral kleinere partijen wijnen in te kopen die niet in de winkel liggen. Zo koopt hij wijnen van o.a. importeurs zoals Amfors, Ad Bibendum en New World Wineries.

Beleving

Op de vraag of de restaurantmedewerker niet teveel uit is op het spuien van zijn eigen wijnkennis naar de gasten, antwoordt Remon dat het niet zozeer een kwestie van ‘pushen’ is, maar ook van goed luisteren en aanvullen. Vaak geeft de gast zelf aan waar de voorkeur naar uit gaat. Remon: “ Ik ben niet bang voor recensies. Ik zie al snel of de gasten het naar de zin hebben en tevreden het restaurant verlaten. Je moet als het ware de gast kunnen ‘lezen’.”

Video: Adelaide, 2009

Toppers van Australië

Voor Remon zijn v.w.b. de witte wijnen de toppers: Chardonnay Cullen, Groisset Polish Hill en Mount Mary (bordeauxblend).

Bij de rode wijnen: de Grange, Moss Wood Cabernet Sauvignon Margret River en Lake’Folly Hunter Valley.

Jan Rook

 

 

Reacties