Wijnimport J.Bart inspireert

Door Jan Rook

Afgelopen zondag en maandag vonden bijna duizend wijnliefhebbers en professionals de weg naar Fort Benoorden Purmerend voor de jaarlijkse proeverij. Op de proeftafels 95 wijnen uit de Nieuwe – en de Oude Wereld.

Er stonden 23 tafels opgesteld waarvan 14 met wijnen en de rest met allerlei versleveranciers zoals o.a. kaasproducenten, zalmrokerijen en bakkers. Wijnimport J.Bart had daarmee weer een goede balans tussen wijnen en gastronomische gerechten gevonden.

Van de 92 te proeven wijnen waren er 7 mousserend, 36 wit, 38 rood en 11 dessert – en portwijnen. De verdeling Oude – en Nieuwe Wereld was: 69% – 31%.

2015bartnajaarIk proefde de volgende wijnen:

Nieuw in het portfolio van de Zuid-Afrikaanse producent De Bottelarij: blend Colombard-Chardonnay 2015, limoenneus, lichte textuur en sappig. Round House Stellenbosch Sauvignon Blanc 2015, duidelijk een Sauvignon Blanc uit een warm gebied, Round House Paarl Chardonnay 2015, licht houtgebruik, lichte textuur en Round House Paarl Cabernet Sauvignon  2015, fruit gedomineerd.

Op de tafel met witte Nieuwe Wereld-wijnen toppers als Bouchard Finlayson (Zuid-Afrika), Wairau River (Nieuw-Zeeland) en de Chardonnay van het gereputeerde Te Mata uit Hawkes Bay (Nieuw-Zeeland). Verrassend mooi vind ik de Rijk’s Chenin Blanc ‘Touch of Oak’ 2011. Mooie, bloemige neus, zuivere smaak en goede textuur. Uiterst gastronomische wijn.

Achter de tafel van de Oude Wereld: Bodegas Itsasmendi (Spaans Baskenland) de producent Sara Martinez Lagos. Niet eerder proefde ik een blend uit Baskenland van Hondarrabi Zuri en Riesling (20%). Complexe neus met een toets van Riesling. Goede, volle smaak.

Op de proeftafel met Europese witte wijnen stond o.a. Bianco di Morgante uit het Italiaanse Sicilië. Modern gevinifieerd, maar met een geheel eigen persoonlijkheid. Mooie, brede smaak. Echte eetwijn.

Eveneens uit Italië: Villa Sparina Piëmonte. Aanwezig was de producent Roberto Fossati. Twee witte wijnen vielen op: Gavi di Gavi ‘Villa Sparina’ 2014. Bijzondere neus. Geheel eigen persoonlijkheid. Verademing in een zee van internationale variëteiten. Van een wijngaard van 2 ha met 70 jaar oude stokken: Gavi di Gavi ‘ Monterotondo 2011. Gemaakt van cortese, 4 maanden op barrique en 4 maanden op tank. Mooie, complexe neus waar veel aan te ontdekken valt. Stevige smaak met mooie balans. Perfecte begeleider van een stevig voorgerecht.

Nieuw in het assortiment Terre Stregate uit Campania in Italië. Twee bijzondere wijnen: Falanghina Sannio ‘Svelato’. Een heel aparte neus2015jbart2 en een romige smaak. De Aglianico Sannio ‘Manent’  2013 is een rode, gerijpte wijn, mooie neus en niet te zware textuur.

Javier Bañales was uit Ribera del Duero gekomen om drie wijnen te laten proeven. Het bedrijf en de wijngaarden liggen niet ver van Vega Sicilia af. Ribera del Douero ‘La Planta’ is het ‘entry level’ met 6 maanden op barrique. Een stap hoger is de Ribera del Douero Arzuaga  ‘Crianza’ 2012. 90% Tinto Fino, 7% Cabernet Sauvignon en 3% Merlot. Mooie, warme neus. Stevige smaak met nog duidelijke tannines. De beste rode wijn op de proeftafel was Ribera del Douero  Arzuaga ‘Reserva’. Gemaakt van het fruit van 40 jaar oude stokken. 18 maanden op Frans eikenhout. 95% Tempranillo en 5% Alvino (witte variëteit). Diepe kleur, complexiteit, zachte, volle smaak. Een mooie kerstwijn.

2015jbart34 verschillende terroirs: 1 wijn

Een mooie afsluiting van de proeverij vormden vier wijnen van Panal Nit de les Garantxes uit Montsant van hetzelfde jaar en op dezelfde wijze gevinifieerd met dezelfde druivenrassen (garnacha).
De vier terroirs waren: zand, (rode) klei, kalk en zwarte leisteen. De eerste met een zanderige ondergrond was duidelijk de lichtste en komt snel op dronk. De tweede van een terroir met rode klei was wat steviger van structuur. De derde van een bodem van kalksteen had meer body en lengte. Tenslotte de beste van de vier wijnen gemaakt van een terroir van zwarte leisteen: krachtige neus, volle, romige smaak en nog behoorlijk tannineus. Leuk rijtje voor een blindproeverij waarbij de deelnemers het druivenras moeten zien te ontdekken en het effect van de verschillende terroirs  op de wijn leren kennen.

Tot slot

De inspiratieproeverij van Wijnimport J.Bart voldeed aan de verwachtingen. De gastronomische omlijsting was zeer verzorgd. Ik proefde wijnen met een sterke prijs-kwaliteitverhouding. Ook heeft het team van Henk Bart wijnen geselecteerd met een eigen persoonlijkheid en verrassende smaken. De aanwezigen hebben zeker inspiratie tijdens deze twee proefdagen opgedaan.

Reacties