Wijnreis Mexico Baja California (deel 5)

Door Johan Veenstra en Jan Rook vanuit Ensenada Mexico (herhaling)

In de gehele vallei hebben wij tot nog toe enkel rotsblokken, stof en droge rivierbeddingen aangetroffen maar hier, aan de voet van de heuvel, ligt een sprookjesachtige vijver, omzoomd door palmbomen.

Bijna een eeuw geleden verleidde deze waterbron een Russische immigrant om hier een wijngaard aan te planten. Inmiddels heeft de vijver alleen nog maar een decoratieve functie en is de wijngaard omgedoopt in Monte Xanic. De naam betekent zoveel als ‘eerste bloem die na de regen bloeit’ en is het symbool geworden van een dynamisch wijnbedrijf in de Valle de Guadelupe .2018mexicodag3_1kaart

Nachtelijke oogst

Voor de ingang is het een drukte van belang. Een kleine vorkheftruck rijdt af en aan met witte bakken druiven en aan de sorteertafel draagt een achttal nijvere handen er zorg voor dat geen blaadje ongezien tussen de gezonde vruchten verdwaalt. Diep in de nacht zijn ze geplukt en in koelwagens naar het hoofdkwartier gereden, waar ze straks in hypermoderne, via internet te monitoren gistingstanks zullen belanden.

Explosieven

Bij de start van het bedrijf in 1988 werden er nog 7000 dozen geproduceerd maar tegenwoordig zijn dat er 45.000, waarvoor in de oude opslagkelders geen plaats meer is. Directeur en wijnmaker Hans 2018mexicodeelvijf2Backhoff, nazaat van een Duitse voorouder, is dan ook erg trots op de nieuwe vatenkelder die hij onlangs heeft aangelegd. Liefst 18 maanden heeft de bouw geduurd: 3500 kilo explosieven waren nodig om ruimte te creëren in de heuvelwand en 2300 vrachtwagenladingen vol rotsblokken werden naar elders afgevoerd om plaats te maken voor een kelder waarin ooit 4000 vaten kunnen rusten.

Zout

Het potentieel van de Valle de Guadelupe voor de wijnbouw is groot maar bodem, water en temperatuur vormen een lastig te bestrijden probleem.

In prehistorische tijden golfde op deze plaats een zilte zee. Het water is verdwenen maar het zout is in de bodem blijven liggen, wat soms problemen oplevert bij de wijnbouw. De oorspronkelijke tendens om niet te enten leidde tot een fiasco omdat de stokken stierven door het zout. De meeste wijnmakers zijn er daarom op teruggekomen en kopen jonge enten in Napa Valley. Daar komt nog iets anders bij: met name de chardonnay neemt zo snel mineralen op dat de wijn al gauw teveel zout kan bevatten en dat bevalt niet iedereen. Het verzet van de Duitse autoriteiten om zijn witte wijnen toe te laten heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat Backhoff de export naar dat land heeft stopgezet.

2018mexicodeelvijf3

Santanawind

Ook de droogte en de hitte spelen een kritische rol. Het tekort aan regenval doet rivierbeddingen droogstaan en de hete Santanawind kan de druiven smoren aan de wijnstok. Van de ene dag op de andere kan het suikergehalte in de druiven daardoor spectaculair stijgen, wat het voor een wijnmaker lastig maakt om het juiste moment voor de pluk te bepalen. Suikergehalte en fenolische rijpheid gaan immers niet altijd samen. De zoon van de wijnmaker – naar goede traditie eveneens Hans geheten – is afgestudeerd aan de wijnuniversiteit van Bordeaux en heeft zijn kennis meegenomen om de fenolische rijpheid van week tot week te kunnen volgen. Met wetenschappelijke precisie meet hij ook de schillen en de rijpheid van de pitten zodat het moment voor de oogst exact kan worden aangegeven.

Clientèle

Voor de afzet van zijn wijnen is Backhoff vooral op zoek gegaan naar niches in de markt. Zijn belangrijkste afnemers zijn echte wijnenthousiasten en toeristen in de betere inheemse restaurants. 50% van zijn wijnen wordt verkocht in mondaine Mexicaanse plaatsen als Cancún en Acapulco, voor prijzen van rond de $ 50. Een belangrijk percentage gaat ook naar exquise Mexicaanse restaurants in het buitenland. Voor verdere expansie hoopt hij vooral op positieve effecten van het nieuwe vrijhandelsverdrag met de Europese Unie.

Proeverij

De goede kwaliteit van Monte Xanic wordt bevestigd door de proeverij van enkele geselecteerde wijnen.

De bleekrode rosé is aangenaam fris met een aardbeienzoetje dat vooral jonge strandtoeristen aan moet spreken.

2018mexicodeelvijf4

De Viña Kristel, een assemblage van Sauvignon blanc en Semillon, is fris en crispy, met wat meloen, peer en aantrekkelijke citrus.

De chardonnay, negen maanden gelagerd op 33% nieuw Frans eiken, is rond en vettig met veel zuiver fruit en een aangename houttoets. Een zeer succesvolle wijn in Mexico.

De Chenin Blanc – Colombard bestaat in feite voor 99% uit Chenin Blanc. De allereerste wijn die van de chenin gemaakt werd, bevatte tegen de bedoeling van de maker in teveel restsuikers. Om zijn naam te redden maakte hij er op het etiket toen maar Colombard van. Omdat de nieuwe naam beter in het geheugen van de klanten bleek te blijven hangen heeft Backhoff het vervolgens maar zo gelaten. De wijn is bleek groengeel en een neus van appel, peer en honing. De smaak is rond en uitermate fruitig, met een aangenaam bittertje op het eind. Zondermeer een mooie wijn, met een goede balans en een groot rijpingspotentieel.

De Calixa, vernoemd naar een Azteeks symbool voor nieuw leven, is in feite de tweede wijn van het huis. De wijn bestaat voor 100% uit Cabernet Sauvignon. Het contrast tussen de aroma’s van kleine bessen en marmelade en de volle, pittige smaak is opvallend.

2018mexicodeelvijf5

De neus van de Monte Xanic 2001, opnieuw 100% Cabernet Sauvignon en net als de overige rode wijnen 14% alcohol, is nog relatief gesloten. De smaak is vol en rond, met een aangename kruidigheid en een forse onderlaag van tanninen. Heeft zeker nog een paar jaar nodig.

De elegante Cabernet-Sauvignon – Merlot, van 60% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot en 10% Cabernet Franc, aangevuld met Petit Verdot en Malbec, is mooi in balans en goed op dronk. Een echte maaltijdwijn.

Fustmonsters

Aan het slot proeven wij nog enkele fustmonsters , waaronder een unieke wijn van 100% Petit Verdot. De inktzwarte wijn heeft uiteraard nog de nodige tijd op vat te gaan maar maakt nu al indruk met zijn rijpe fruit en concentratie. Het is het vaste voornemen van de maker om de wijn van deze druif niet zoals gebruikelijk op te nemen in een blend maar apart op fles te brengen.

Goede indruk

Al met al maken de wijnen van Monte Xanic een behoorlijk goede indruk. Hans Backhoff is intelligent, heeft oog voor absolute kwaliteit in de wijngaard en in de kelder en moed om daar ook veel in te investeren. De opkomende wineries in de regio doen er goed aan om hun oor bij bedrijven als het zijne en L.A. Cetto te luisteren te leggen.

Website: www.montexanic.com.mx

Vorige aflevering: klik hier

Reacties